Generalni sekretar NATO pridružio se svetskim liderima na Generalnoj skupštini UN

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pridružio se svetskim liderima u Njujorku na otvaranju debate na visokom nivou 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u utorak (20. septembra 2022.).

Ovogodišnja tema – „Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove“ – prepoznaje da je svet u kritičnom trenutku zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući ruski rat u Ukrajini, pandemiju COVID-19 i klimatske promene.

U utorak je generalni sekretar NATO-a održao bilateralni sastanak sa predsednicom Moldavije Majom Sandu kako bi razgovarao o ratu u Ukrajini i ponovio stalnu podršku NATO-a partnerskim zemljama, uključujući Moldaviju. Tokom boravka u Njujorku, planirano je da se generalni sekretar NATO sastane i razmeni mišljenja sa drugim liderima i zvaničnicima.

U odgovoru na najavu da će samoproglašene „Donjecka Narodna Republika“ i „Luganska Narodna Republika“ održati referendume o ulasku u sastav Rusije, Stoltenberg je rekao: „lažni referendumi nemaju legitimitet i ne menjaju prirodu ruskog agresorski rat protiv Ukrajine. Ovo je dalja eskalacija Putinovog rata. Međunarodna zajednica mora da osudi ovo očigledno kršenje međunarodnog prava i pojača podršku Ukrajini.

NATO i Ujedinjene nacije dele posvećenost održavanju međunarodnog mira i bezbednosti i proširili su svoju saradnju tokom protekle decenije. Ranije ove godine NATO saveznici su usvojili novi strateški koncept, koji je ojačao namjeru Alijanse da zadrži globalnu perspektivu i blisko sarađuje sa partnerima, uključujući međunarodne organizacije.

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …