Generalni sekretar NATO pridružio se svetskim liderima na državnoj sahrani kraljice Elizabete Druge

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pridružio se velikodostojnicima iz celog sveta u Vestminsteru u Londonu u ponedeljak (19. septembra 2022.) na državnoj sahrani Njenog Veličanstva kraljice Elizabete Druge.

Nakon njene smrti, generalni sekretar je odao počast kraljici kao „snažnoj pristalici naše transatlantske alijanse, naših oružanih snaga i naših vrednosti“. Napisao je: „Tokom više od 70 godina, kraljica Elizabeta II je bila primer nesebičnog vođstva i javne službe. Dodao je: „Uvek ću se sećati njene mudrosti i njene topline.

Dok je bio u Londonu, generalni sekretar se u nedelju u Bakingemskoj palati sastao sa Njegovim Veličanstvom Kraljem Čarlsom III. Gospodin Stoltenberg je izrazio najdublje saučešće kralju i kraljevskoj porodici, kao i narodu NATO saveznika Ujedinjenog Kraljevstva i Kanade i Komonvelta.

Kraljica Elizabeta II je poznavala i radila sa svim generalnim sekretarima NATO od osnivanja Alijanse. Posetila je sedište NATO-a i ugostila lidere saveznika u Bakingemskoj palati, poslednji put 2019. U čast Njenog Veličanstva, zastave NATO-a i svih savezničkih zemalja spuštene su na pola koplja u sedištu NATO-a u Briselu.

Izvor: NATO

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …