NATO pojačava podršku Ukrajini, jača odvraćanje i odbranu

NATO će dodatno pojačati podršku Ukrajini, istovremeno jačajući odbranu i odvraćanje Alijanse i radeći na povećanju zaštite kritične infrastrukture, rekao je generalni sekretar Stoltenberg u četvrtak (13. oktobra 2022.).

Govoreći nakon dvodnevnog sastanka ministara odbrane, Stoltenberg je pohvalio osudu Generalne skupštine UN pokušaja ilegalne aneksije četiri regiona u Ukrajini od strane Rusije. „Ovo je jasna i snažna poruka da je Rusija izolovana i da svet stoji uz Ukrajinu“, rekao je on, ponovivši da NATO nije strana u sukobu, ali da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Da bi dodatno unapredio ukrajinsku odbranu, generalni sekretar je najavio da će NATO uskoro Ukrajini obezbediti stotine ometača dronova za upotrebu protiv ruskih i iranskih dronova. Osvrćući se na nedavne nuklearne pretnje Rusije, generalni sekretar je jasno stavio do znanja da je nuklearna retorika predsednika Putina opasna i neodgovorna i da bi svaka upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije imala „teške posledice“. NATO će sledeće nedelje održati svoju godišnju rutinsku vežbu nuklearne pripravnosti, rekao je Stoltenberg, dodajući da je planiranje vežbe počelo pre mnogo meseci.

Ministri su takođe doneli odluke da povećaju savezničke zalihe municije i da ubrzaju isporuku kapaciteta nakon meseci savezničkih isporuka oružja Ukrajini. To uključuje „obezbeđivanje industriji dugoročne potražnje koja joj je potrebna za povećanje proizvodnje“, rekao je Stoltenberg. Saveznici su se takođe složili da dodatno unaprede otpornost kritične podmorske i energetske infrastrukture. Nakon sabotaže na gasovodima Severni tok, NATO je udvostručio svoje prisustvo u Baltičkom i Severnom moru na 30 brodova, uz podršku pomorskih patrolnih aviona i podvodnih kapaciteta.

Izvor: NATO

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …