Generalni sekretar pozdravlja posvećenost Crne Gore NATO-u

Generalni sekretar Jens Stoltenberg dočekao je u petak (26. januara 2024.) premijera Crne Gore Milojka Spajića u sedištu NATO-a. Oni su razgovarali o pripremama za predstojeći samit u Vašingtonu i o nastavku napora za jačanje odvraćanja i odbrane Alijanse.

Generalni sekretar je istakao doprinos Crne Gore bezbednosti saveznika, uključujući raspoređivanje trupa u multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji. Crna Gora takođe doprinosi „izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih snaga bezbednosti“ u okviru misije obuke NATO-a u Iraku, dodao je on.

Stoltenberg je istakao ključnu ulogu Crne Gore u obezbjeđivanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. On je pozdravio snažnu premijerovu posvećenost reformama, kao i put Crne Gore ka evroatlantskim integracijama. Osuđujući prošlogodišnje izbijanje nasilja na Kosovu, generalni sekretar je istakao brz odgovor NATO-a, „raspoređivanje 1.000 dodatnih vojnika i teškog oklopa“. On je istakao da je NATO „posvećen da osigura da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat u UN“.

Generalni sekretar je napomenuo i da će ambasadori NATO-a posjetiti Sarajevo sljedeće sedmice, nazvavši ovo “demonstracijom snažne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”.

Što se tiče podrške Ukrajini, gospodin Stoltenberg je zahvalio Crnoj Gori na njenom doprinosu kroz NATO-ov Sveobuhvatni paket pomoći (CAP) i pozvao saveznike da nastave da pojačavaju podršku Ukrajini u ovom kritičnom trenutku.

Osvrćući se na predstojeći samit u Vašingtonu, generalni sekretar je rekao da će „ulazak Švedske u NATO učiniti celu Alijansu jačom“. On je zahvalio predsedniku Erdoganu što je brzo potpisao nedavnu ratifikaciju članstva Švedske u NATO od strane Velike narodne skupštine Turske, „i radujem se ratifikaciji Mađarske čim se parlament ponovo sastane“, rekao je on.

The Prime Minister of Montenegro, Milojko Spajić visits NATO and meets with NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …