Generalni sekretar NATO-a na virtuelnom događaju COP27

Rusko naoružanje hrane i energije kao deo njenog ilegalnog rata u Ukrajini naglašava potrebu za povećanjem otpornosti, diversifikacijom zaliha i izvora energije i ubrzanjem tranzicije na čistije, zelenije ekonomije, izjavio je 8. novembra generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Gospodin Stoltenberg je govorio virtuelno na događaju koji su zajedno organizovali NATO, Savezno ministarstvo spoljnih poslova Nemačke i Minhenska bezbednosna konferencija na COP27, Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Šarm el Šeiku, Egipat.

Novi strateški koncept NATO-a usvojen na Samitu u Madridu u junu opisuje klimatske promene kao „definišući izazov našeg vremena” i obavezuje se da će NATO postati „vodeća međunarodna organizacija” kada je reč o razumevanju i prilagođavanju uticaja klimatskih promena na bezbednost. NATO je u Madridu takođe dogovorio konkretan cilj da smanji emisije iz tela i komandi Alijanse za najmanje 45 odsto do 2030. i da se pomeri ka neto nuli do 2050. godine.

Izvor: NATO

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …