Generalni sekretar NATO-a obeležava 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma i naglašava važnost kontinuiranog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom

Danas (21. novembra 2020), generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je dugogodišnje napore NATO-a u podršci sigurnosti i regionalnoj stabilnosti Bosne i Hercegovine. “Pre 25 godina, Dejtonskim mirovnim sporazumom okončan je gotovo četiri godine dug rat u Bosni i Hercegovini,” rekao je generalni sekretar Stoltenberg. „Prisustvo NATO trupa imalo je centralnu ulogu u dovođenju zaraćenih strana za pregovarački sto; kada je sporazum potpisan, NATO snage nadzirale su njegovu primenu; i od tada smo na terenu kako bismo pomogli u održavanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu “, dodao je on.

 

Generalni sekretar NATO-a pohvalio je Bosnu i Hercegovinu za doprinos evroatlantskoj sigurnosti i istakao ulogu NATO-a u podršci procesu reforme državnih institucija nacionalne sigurnosti. „Jedno od najznačajnijih dostignuća bilo je stvaranje Združenih oružanih snaga; na kraju rata bilo je više od 400.000 vojnika, gorko podeljenih između tri vojske; danas postoji jedinstvena profesionalna vojska od oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista pod jedinstvenim lancem komandovanja “, naglasio je on.

Generalni sekretar Stoltenberg takođe je istakao kontinuiranu posvećenost NATO-a. „Posle 25 godina još uvek treba mnogo posla da se uradi“, rekao je. „Ne možemo – i ne smemo – da se vratimo u prošlost; kompromis može biti težak, ali je od vitalne važnosti ako građani ove zemlje žele živote koje zaslužuju; NATO će nastaviti da podržava Bosnu i Hercegovinu; četvrt veka nakon Dejtona, vreme je da se ponovo založimo za mir, reforme i prosperitetnu budućnost svih “, dodao je on.

Check Also

Atlantski Savet Srbije čestitao Atlantskom Klubu Bugarske na tridesetoj godišnjici od osnivanja

Atlantski Savet Srbije, čestitao je Solomonu Pasiju, osnivaču i predsedniku Atlantskog Kluba Bugarske na tridesetoj …