NATO usaglašava budžete za 2023. uz veće ambicije za novu bezbednosnu realnost

Saveznici su dogovorili civilni i vojni budžet NATO-a za 2023. na sastanku Severnoatlantskog saveta u sredu (14. decembra 2022.). Civilni budžet je postavljen na 370,8 miliona evra, a vojni budžet na 1,96 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 27,8%, odnosno 25,8% u odnosu na 2022. godinu.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je: „Snažno pozdravljam sporazum o civilnom i vojnom budžetu NATO-a za 2023. Ovo je konkretan izraz višeg nivoa ambicija koje su postavili šefovi država i vlada saveznika na našem transformativnom samitu u Madridu u junu. Moramo nastaviti da ulažemo više i bolje zajedno u NATO. Samo Severna Amerika i Evropa, radeći zajedno u snažnom NATO-u, mogu da sačuvaju našu milijardu ljudi u ovako opasnom svetu“.

Na Samitu u Madridu u junu, saveznici su se složili da više zajedno ulažu u Alijansu, odražavajući potrebu da se odgovori na degradirano bezbednosno okruženje izazvano ruskim ratom protiv Ukrajine. U novom strateškom konceptu NATO-a, saveznici su se složili da je „ulaganje u NATO najbolji način da se osigura trajna veza između evropskih i severnoameričkih saveznika, uz istovremeno doprinos globalnom miru i stabilnosti“. Takođe su se složili da „osiguraju da naše političke odluke budu adekvatno finansirane“.

Civilni budžet obezbeđuje sredstva za osoblje, operativne troškove i programske izdatke NATO štaba i njegovog međunarodnog osoblja. Vojni budžet pokriva operativne troškove štabova, misija i operacija NATO komandne strukture širom sveta. Treći glavni zajednički finansirani element NATO-a je NATO bezbednosni investicioni program (NSIP), koji pokriva velike investicije u izgradnju i sistem komande i kontrole. Granica za NSIP za 2023. iznosi milijardu evra, što predstavlja povećanje od 26,6% u odnosu na 2022. godinu.

Zajedničko finansiranje pokazuje savezničku solidarnost i omogućava članicama NATO-a da se efikasnije bave zajedničkim bezbednosnim izazovima. NATO je posvećen obezbeđivanju bezbednosti na efikasan, transparentan i finansijski odgovoran način.

Izvor: NATO

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …