Savet NATO-Ukrajina bavi se ozbiljnom bezbednosnom situacijom u Crnom moru

Savet NATO-Ukrajina sastao se u sredu (26. jula 2023.) kako bi se pozabavio ozbiljnom bezbednosnom situacijom u regionu Crnog mora nakon jednostranog prekida Ruske inicijative za žito uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je sastanak nakon zahteva za krizne konsultacije predsednika Vladimira Zelenskog. Zamenik generalnog sekretara Mirčea Džoana predsedavao je Savetom.

Saveznici i Ukrajina oštro su osudili odluku Rusije da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitu i njene namerne pokušaje da zaustave ukrajinski poljoprivredni izvoz od kojeg zavise stotine miliona ljudi širom sveta. Oni su takođe osudili nedavne ruske raketne napade na Odesu, Mikolajiv i druge lučke gradove, uključujući cinični napad Moskve dronom na ukrajinsko skladište žita u dunavskom lučkom gradu Reni, veoma blizu rumunske granice. Saveznici su istakli da je nova ruska zona upozorenja u Crnom moru, u okviru ekskluzivne ekonomske zone Bugarske, stvorila nove rizike za pogrešnu procenu i eskalaciju, kao i ozbiljne prepreke za slobodu plovidbe.

Zamenik generalnog sekretara Mirčea Džoana rekao je: „Rusija nastavlja da pokazuje potpuno nepoštovanje prema međunarodnom pravu i prema ljudima širom sveta koji zavise od ukrajinskog žita. Rusija svojim brutalnim udarima preti civilnim brodovima, teroriše mirne gradove i uništava delove svetske kulturne baštine. NATO je ujedinjen. Solidarni smo sa našim crnomorskim saveznicima, nastavićemo da štitimo jedni druge i nastavićemo da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg rekao je: „Rusija snosi punu odgovornost za svoje opasne i eskalirajuće akcije u crnomorskom regionu. Rusija mora da prestane da naoružava glad i da preti najugroženijim ljudima na svetu. Akcije Rusije takođe predstavljaju značajne rizike po stabilnost crnomorskog regiona, koji je od strateškog značaja za NATO. Saveznici pojačavaju podršku Ukrajini i povećavaju našu budnost. Ostajemo spremni da branimo svaki pedalj savezničke teritorije od bilo kakve agresije.”

Saveznici su pozdravili stalne napore Turske da revitalizuje dogovor o žitu, kao i napore drugih saveznika – uključujući Bugarsku i Rumuniju – kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija da omoguće nastavak izvoza ukrajinskog žita kopnom i morem. Saveznici su takođe jasno stavili do znanja da će nastaviti da pružaju Ukrajini veliku vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć.

NATO i saveznici pojačavaju nadzor i izviđanje u regionu Crnog mora, uključujući pomorske patrolne avione i dronove. Od prošle godine, kao odgovor na ruski agresivni rat protiv Ukrajine, NATO je značajno povećao svoje prisustvo u regionu, uključujući i dve nove multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Rumuniji.

Danas je obeležen drugi sastanak Saveta NATO-Ukrajina, nakon njegovog inauguracionog sastanka na samitu u Viljnusu ranije u julu. Ambasadorima NATO-a i pozvanoj Švedskoj se putem video konferencije pridružio Oleksandr Kubrakov, potpredsednik ukrajinske vlade i ministar za zajednice, teritorije i infrastrukturu; i brigadni general Aleksij Hromov, zamenik načelnika Glavne operativne uprave (J3) Generalštaba Oružanih snaga.

Izvor: NATO

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …