NATO fond za inovacije zatvara glavni fond od milijardu evra

Dvadeset tri NATO saveznika zvanično su postali ograničeni partneri NATO fonda za inovacije (NIF), koji se sprema da izvrši početna ulaganja kasnije ove godine. Saveznici-učesnici¹ takođe su pozdravili interesovanje Švedske da se pridruži NIF-u. Učešće Švedske će stupiti na snagu nakon njenog pristupanja Severnoatlantskom ugovoru.

„Kao članica NATO-a, Švedska će doprineti snazi Alijanse, ne samo kroz našu geostratešku lokaciju i vojne sposobnosti, već i kroz živahnu bezbednosnu i odbrambenu industriju koja promoviše inovacije i razvoj najsavremenije tehnologije. To je dodatno omogućeno učešćem u NATO fondu za inovacije“, rekao je Pol Jonson, ministar odbrane Švedske.

Gospodin David van Veel, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za nove bezbednosne izazove, pozdravio je buduće učešće Švedske: „Ovogodišnji samit je postavio Švedsku na dalji put da postane 32. zemlja koja će se pridružiti našoj Alijansi, a ovaj istorijski korak će otvoriti put Švedskoj da učestvuje u NATO fondu za inovacije i da doprinese njegovoj važnoj misiji.”

NATO fond za inovacije je prvi svetski multi-državni fond koji će ulagati u nove start-up kompanije koja razvijaju najsavremenija tehnološka rešenja, koristeći potencijal komercijalnih inovacija za rešavanje kritičnih odbrambenih i bezbednosnih izazova. Ograničeni partneri Fonda uključuju 23 NATO saveznika na najvišim nivoima vlasti. Fond će vršiti direktna ulaganja u start-up preduzeća koja se nalaze u bilo kojoj od 23 savezničke zemlje učesnice, kao i indirektna ulaganja u fondove duboke tehnologije sa transatlantskim uticajem. To će obezbediti strpljivi kapital za ispunjavanje potreba i vremenskih rokova inovatora duboke tehnologije i za obezbeđivanje trajne budućnosti za milijardu građana Alijanse.

1* NATO saveznici koji učestvuju u Fondu: Belgija; Bugarska; Češka; Danska; Estonija; Finland; Nemačka; Grčka; Mađarska; Island; Italija; Latvia; Litvanija; Luksemburg; Nizozemska; Norveška; Poljska; Portugal; Rumunija; Slovakia; Španija; Turska; Velika Britanija

Izvor: NATO

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …