Predsednik Atlantskog saveta Srbije izabran u Bord Direktora ATA

Odlukom Borda Direktora Asocijacije Atlantskog sporazuma (Atlantic Treaty Association – ATA) od 3. decembra 2017. godine, predsednik Atlantskog saveta Srbije, gospodin Vladan Živulović, izabran je za potpredsednika ATA-e ispred grupacije zemalja članica „Partnerstva za mir (PzM)“.

Asocijacija Atlantskog sporazuma podržava i promoviše vrednosti utvrđene Severnoatlantskim sporazumom, kao što su političke slobode, nezavisnost, mir, bezbednost, i vladavina prava. Ova organizacija deluje kao forum za debatu gde članice asocijacija mogu realizovati zajedničke interese i demokratske ciljeve u stalno menjajućem bezbednosnom okruženju 21. veka.

Republika Srbija je od 2006. godine aktivna članica NATO programa „Partnerstvo za mir“ u okviru kojeg ima usaglašeni Individualni Akcioni Plan partnerstva, što predstavlja najviši oblik saradnje koji država, koja ne želi da bude članica, može da ima sa NATO.

Izbor predstavnika iz Srbije na rukovodeću poziciju u Asocijaciji Atlantskog sporazuma predstavlja svojevrsno priznanje Atlantskom savetu Srbije, ali i Srbiji koja neguje aktivnu i kostruktivnu saradnju sa atlantskom zajednicom.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …