Pentagon: Srbija sve više sarađuje sa Rusijom

Photo: www.britannica.com

„Pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast bilateralne veze između Srbije i Rusije u vojnoj oblasti su bile na znatno nižem nivou, a Srbija je sada na Zapadnom Balkanu najpropustljivije okruženje kada je reč o ruskom uticaju”, piše između ostalog u izveštaju Ministarstva odbrane SAD-a objavljenom u maju ove godine, objavila je Radio Slobodna Evropa.

U tom dokumentu se naglašava da je nakon 2012.godine Srpska napredna stranka preduzela korake kako bi povećala vojnu saradnju sa Rusijom. Međutim, ima i onih koji misle drugačije. Radio Slobodna Evropa je zatražio komentar od Milovana Drecuna, poslanika SNS-a u Skupštini Srbije i predsednika Odbora za Kosovo. On je izjavio da su brojke neumoljive i da govore da Srbija godišnje sa Rusijom ima oko tridesetak aktivnosti na odbrambeno-bezbednosnom planu različitog nivoa, ali zato sa SAD i NATO-m pet puta više. Njegovo mišljenje dele i u Srpskoj naprednoj stranci. U toj partiji smatraju da su brojke neumoljive i da Srbija ima tešnju vojnu saradnju sa NATO-om i SAD nego sa Rusijom.

To je za „Glas Amerike” komentarisao Edvard Džozef, predavač na univerzitetu „Džon Hopkins” u Vašingtonu. On je izjavio da se odnos Zapada mora promeniti, posebno zbog saradnje sa ruskim obaveštajnim službama. Džozef je naglasio da je izveštaj Pentagona značajan jer potvrđuje ono u šta se na Zapadu sumnjalo-da Srbija intenzivira vojnu saradnju sa Rusijom dok istovremeno, na unutrašnjem planu, nazaduje u sprovođenju reformi i demokratizacije i navodno pokušava da reši kosovsko pitanje. Po njegovim rečima, dobro je poznato da Rusija nema nikakvog interesa da problem Kosova bude rešen. Džozef je dodao da se zbog sve intenzivnije saradnje Rusije i Srbije, dovodi u pitanje iskrenost zalaganja Aleksandra Vučića za članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Dodao je da je izveštaj Pentagona upozorenje diplomatama koje razgovaraju sa Vučićem da pripaze na njegovu saradnju sa Rusijom jer je Vlada SAD-a u potpunosti svesna koliko je ta saradnja rasprostranjena i duboka.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …