Kolumbija postaje član NATO

Kolumbija će sledeće nedelje zvanično dobiti status „partnera iz sveta“ NATO, kao prva iz Latinske Amerike, rekao je predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos.

„Sledeće nedelje ćemo u Briselu ozvaničiti, što je veoma važno, ulazak Kolumbije u NATO u kategoriji partnera iz sveta. Bićemo jedina latinoamerička zemlja s tom privilegijom“, rekao je Santos.

Santos, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2016. godine zbog napora da okonča poluvekovni građanski rat u svojoj zemlji, naveo je da će to pristupanje „poboljšati imidž Kolumbije“ i „omogućiti joj da igra važniju ulogu na međunarodnoj sceni“.

Profesor međunarodnih odnosa Rafael Pinjeros kaže da biti „partner iz sveta“ NATO znači biti u „strateškom savezu za vojnu saradnju“.

Prema njegovim rečima, ta vrsta partnerstva se stvara da bi se „ostvarila strateška savezništva izvan“ Evrope, SAD i Kanade, u cilju održavanja svetskog mira.

Pinjeros je naveo da partnerstvo ne znači nužno da će Kolumbija učestvovati u vojnim operacijama NATO.

Ostali „partneri iz sveta“ NATO su Japan, Južna Koreja, Australija, Novi Zeland, Pakistan, Avganistan, Irak i Mongolija.

Kolumbija je u decembru 2016. godine prihvatila sporazum o „većoj“ vojnoj saradnji s NATO u postkonfliktnom upravljanju, nakon prvog mirovnog sporazuma potpisanog između vlade u Bogoti i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK).

Check Also

Godina rata u Ukrajini – mirovni sporazum još daleko

Prošla je jedna godina krvavog rata u Ukrajini koji je naneo neopisivu štetu, pre svega …