Vojna vežba u Kruševcu

Na kruševačkom poligonu Ravnjak pre dva dana završena je petodnevna multinacionalna civilno-vojna vežba „Balkanski odgovor 2018“. Pored Srbije učestvovali su i pripadnici vojske iz šest evropskih zemalja kao i Ujedinjene nacije za zabranu hemijskog oružja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da svet postaje sve nebezbednije mesto u kojem različite pretnje dolaze sa različitih strana i da je Vojska Srbije dužna da se pripremi i odgovori na svaku pretnju.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković, naglasio je da vežba ima veliki značaj, jer, ističe se, ništa nije novo kad kažemo da danas nuklearno, hemijsko i biološko oružje predstavlja veliku pretnju, ali je novo to da se to u nekim savremenim ratovima i upotrebljava.
U vežbi je učestvovalo 370 pripadnika oružanih snaga Srbije, Austrije, Belorusije, Mađarske, Makedonije, Crne Gore i Španije, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Crvenog krsta Srbije, Opštih bolnica Kruševca i Doma zravlja Kruševca.
U svojstvu posmatrača vežbi prisustvovali su predstavnici Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Crne Gore, Španije i SAD.
Organizator vežbe, koja je održana od 20. do 26. maja, je Komanda za obuku Vojske Srbije.

Check Also

YATA International Academy

„YATA International Academy“ je najnoviji je projekat organizacije YATA koji će se prvi put održati ...