Vojna vežba u Kruševcu

Na kruševačkom poligonu Ravnjak pre dva dana završena je petodnevna multinacionalna civilno-vojna vežba “Balkanski odgovor 2018”. Pored Srbije učestvovali su i pripadnici vojske iz šest evropskih zemalja kao i Ujedinjene nacije za zabranu hemijskog oružja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da svet postaje sve nebezbednije mesto u kojem različite pretnje dolaze sa različitih strana i da je Vojska Srbije dužna da se pripremi i odgovori na svaku pretnju.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Ljubiša Diković, naglasio je da vežba ima veliki značaj, jer, ističe se, ništa nije novo kad kažemo da danas nuklearno, hemijsko i biološko oružje predstavlja veliku pretnju, ali je novo to da se to u nekim savremenim ratovima i upotrebljava.
U vežbi je učestvovalo 370 pripadnika oružanih snaga Srbije, Austrije, Belorusije, Mađarske, Makedonije, Crne Gore i Španije, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Crvenog krsta Srbije, Opštih bolnica Kruševca i Doma zravlja Kruševca.
U svojstvu posmatrača vežbi prisustvovali su predstavnici Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, Crne Gore, Španije i SAD.
Organizator vežbe, koja je održana od 20. do 26. maja, je Komanda za obuku Vojske Srbije.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …