Ubistvo Šinza Abea šokiralo je svet. Kakvo nasleđe je ostavio za sobom?

Saučešća globalnih lidera počela su da stižu u petak nakon što je bivši japanski premijer Šinzo Abe ubijen na političkom mitingu u gradu Nara. Imao je 67 godina.

Lider zemlje sa najdužim stažom posle Drugog svetskog rata, Abe, predsedavao je uglavnom stabilnim periodom kod kuće i nastojao je da ojača položaj Japana u inostranstvu. Takođe je radio na poništavanju tradicionalne pacifističke politike zemlje kako bi postala samodovoljnija u odbrani.

O ovome govore Robert Doner i Naoko Aoki, nerezidentni saradnici Skaukroft Centra (Scowcroft Center):

 

Abe nije bio na funkciji dve godine. Može li njegovo ubistvo i dalje imati političke implikacije u Japanu?

Kad se Šinzo Abe povukao sa mesta premijera pre dve godine, bio je aktuelni član Predstavničkog doma i šef najveće frakcije u vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji (LDP). Bio je viđen kao važan lider među konzervativnijim članovima LDP-a i uticajna ličnost. Za sadašnjeg premijera Fumija Kišidu, koji je na čelu jedne frakcije u LDP-u, Abe je bio neko na koga je mogao da računa da će uključiti konzervativne članove — čak i ako se nisu uvek najbolje slagali po pitanjima politike. U tom smislu, Abeovo ubistvo će verovatno uticati na političku dinamiku unutar LDP-a.

—Naoko

Decenijama su u Japanu nisu događali nasilni napadi na političare, a Abeovo ubistvo je veliki šok. (Ironično, poslednja značajna žrtva pokušaja atentata bio je Abeov deda, Nobusuke Kiši, 1960.) Ubistvo koje se dogodilo u petak će uzdrmati ideju da je Japan drugačiji od drugih naprednih demokratija i dovesti do više zaštitnih — i izolacionih — bezbednosnih mera za premijera Japana ministri. Takođe će dati podsticaj tokom predstojećih izbora za LDP, stranku konzervativizma i kontinuiteta u japanskoj politici.

— Robert

Šta je sa inostranstvom gde je tokom svog osmogodišnjeg mandata gajio niz važnih veza?

Abe je bio japanski premijer sa najdužim stažom, držeći najvišu funkciju u zemlji 2006. i 2007., a zatim ponovo od 2012. do 2020. To je bilo neobično za Japan, koji je dobro poznat po svojim liderima sa „vratima koja se okreću“. Ali to je takođe značilo da je Abe uspeo da uspostavi dugotrajne odnose sa svetskim liderima na način na koji su drugi premijeri, koji su imali kraće mandate, imali poteškoća da upare. U tom smislu, mislim da je Japan izgubio značajnu ličnost koja je imala uticaj van zemlje.

—Naoko

Koje će od Abeovih nasleđa živeti kao najistaknutije i kako bi ono moglo da nastavi da oblikuje Japan nakon njegove smrti?

Mislim da će to verovatno biti Abeova spoljna i bezbednosna politika. On je konceptualizovao strategiju za Japan koja Kinu vidi kao strukturalni izazov i ima za cilj da radi sa drugim demokratijama koje imaju isto mišljenje kako bi oblikovale okruženje koje služi nacionalnim interesima Japana. Abe je prvi promovisao ideju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika, koju su kasnije usvojili lideri drugih zemalja. Abe je takođe napravio institucionalne promene, uključujući uspostavljanje Saveta za nacionalnu bezbednost kako bi dodatno centralizovao donošenje bezbednosnih odluka u Japanu, tako da će Abeovo nasleđe u ovoj oblasti verovatno opstati. Ali dok je Abe postavio temelje za aktuelnu spoljnu i bezbednosnu politiku Japana, oni koji su želeli da idu dalje i revidiraju ustav izgubili su glavnog zagovornika toga.

– Naoko

 

Najveći doprinos Šinza Abea bio je da Japan učini važnim igračem — a u slučaju liberalizacije trgovine i liderom — u globalnoj politici. Iako nikada nije uspeo u svom cilju da revidira ustav kako bi Japan postao „normalna zemlja“, povećao je troškove za odbranu, stvorio prostor za međunarodne mirovne operacije, pokrenuo Kvad [bezbednosni dijalog sa Sjedinjenim Državama, Indijom i Australijom] 2007. , i gotovo sam reanimirao trgovinski sporazum Trans-pacifičkog partnerstva nakon povlačenja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa 2017. Abeov dug mandat na funkciji stvorio je kontinuitet i zamah u spoljnoj politici Japana, a snažan odgovor premijera Kišide na rusku invaziju na Ukrajinu je direktan rezultat Abeovog nasleđa.

— Robert

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …