NATO: Biti brži od terorista

Visoki vojni i policijski oficiri iz sedamnaest zemalja članica NATO pakta okupili su se ovih dana u Irskoj zajedno sa predstavnicima Evropske unije i Ujedinjenih nacija da bi razgovarali o predviđanju terorističkih napada i reagovanju kada dođe do njih, objavljeno je na zvaničnoj „Tviter” strani NATO-a. Oni će prisustvovati multinacionalnom seminaru za suprostavljanje terorističkim pretnjama pokrenutom na inicijativu Zapadne vojne alijanse koga će držati oficiri irskih oružanih snaga.

Potpukovnik irske vojske Rej Lejn, specijalista za razne vrste naoružanja, izjavio je da u slučaju terorističkih akcija u nekoj državi vojska, policija, vatrogasci, i Hitna pomoć moraju da reaguju jedinstveno, bez međusobnih nesuglasica. On je dodao da opasnost od terozizma neće skoro prestati, pa je zato važno da bezbednosne institucije i službe idu korak napred, i budu brže od terorista.

Kris Šihan, komandant u Australijskoj federalnoj policiji je rekao da je jedan od najtežih izazova u suočavanju sa terorizmom nepredvidljivost meta napada, brzina radikalizovanja određenih osoba, i njihov put od završetka radikalizacije do izvođenja napada. U nastojanjima da osmisle nove taktike za prevenciju terorističkih napada učesnici kursa su analizirali informacije o dosadašnjim akcijama, kao i scenarije u slučaju potencijalnih napada. Podsećamo, terorizam je za NATO pakt jedan od najvećih bezbednosnih pretnji i izazova.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …