Novi američki ambasador u Srbiji stupio na dužnost

Photo: Embassy of the USA in Belgrade

Predajom akreditvnih pisama predsedniku Srbije, novi američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri je ovih dana i zvanično stupio na dužnost. U prvom obraćanju prisutnima koje je bilo na srpskom jeziku on je izjavio:

“Sjedinjene Američke Države veoma cene prijateljstvo i lične veze koje smo gradili duže od jednog veka, koje povezuju naša dva naroda. Sada smo na početku jednog posebno važnog perioda tog prijateljstva. Kao ambasador, posvetiću se saradnji sa vama i Vladom Srbije kako bismo pomogli Srbiji da ostvari svoj cilj, ulaska u evropske integracije. Delimo vaše uverenje da Srbija ima potencijal da bude primer prosperiteta i mira u ovom regionu”.

Godfri je dodao da predsednik Vučić I Srbija mogu da budu ponosni na ostvareni ekonomski napredak koji potvrđuju sve medjunarodne finansijske institucije. On je rekao i da SAD žele da pomognu taj napredak kao i regionalnu saradnju jer će to na Zapadnom Balkanu omogućiti bolje odnose. Inače, pre dolaska u Srbiju Godfri je govorio o budućim odnosima Amerike sa Srbijom pred članovima Komiteta Senata za spoljne poslove. Istakao je da je svestan agresivnog ponašanja Rusije, njenog malignog uticaja i kampanje širenja dezinformacija koju Rusija sprovodi širom Evrope. Po njegovim rečima tim njegovih saradnika koji je predvodio u američkoj ambasadi u Moskvi je bio važan deo u naporima Amerike da se suprostavi ruskoj kampanji širenja svog uticaja i dezinformisanja, zbog čega veruje da će mu iskustva koje je u tome stekao pomoći da uspešno predvodi ambasadu SAD-a u Srbiji. Govoreći o situaciji u Srbiji, Godfri je kao jedan od najvećih problema naveo pretnje novinarima u Srbiji. Rekao je da one utiču na rad predstavnika “sedme sile” i da ih onemogućavaju u informisanju javnosti. Novi američki ambasador u Beogradu je najavio da će pomagati partnerima u Srbiji u jačanju demokratskih institucija, zaštiti prava manjinskih zajednica, borbi protiv korupcije i jačanju medijskih i novinarskih sloboda.

“Srbija ima enormne i neiskorišćene mogućnosti zbog obrazovane radne snage, dobrog položaja na kome se nalazi i gostoljubivosti. Jačanje zakonitosti i intenziviranje borbe za vladavinu prava će pomoći da Srbija i dalje privlači investitore i zaustavi odlaske mladih i obrazovanih ljudi”, dodao je Godfri.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …