NATO koristi i veštačku inteligenciju

Photo: www.nato.int

Zaštita sopstvene države više ne podrazumeva samo gledanje na mape, i odlučivanje gde će se razmeštati vojska i njeno naoružanje. Živimo u eri digitalne revolucije i veštačke inteligencije, i trudimo se da maksimalno iskoristimo prednosti koje nam one pružaju–izjavila je Rouz Gotemeler, zamenik generalnog sekretara „NATO” pakta, obraćajući se prisutnima na „8. Gziangšan forumu” održanom ovih dana u Pekingu. Govoreći o tome kako veštačka inteligencija pruža višestruke mogućnosti za upotrebu navela je kao primer vežbu službi civilne zaštite za reagovaje u slučajevima prirodnih katastrofa iz čitave Evrope koja je održana prošlog meseca Srbiji, u prisustvu čelnika NATO pakta.

Na toj vežbi smo uspešno isprobali uređaje za prikupljanje i analizu dobijenih informacija koji su zasnovani na veštačkoj inteligenciji. Iznad mesta gde se dogodila navodna nesreća imali smo dronove koji su poslali informacije prikupljene drugim uređajima za obradu slika i prikupljenih podataka. Zahvaljujući tome, imali smo potpuni uvid u situaciju na terenu, i identifikovali žrtve rekordnom brzinom”, rekla je između ostalog Gotemeler.

Ona je naglasila da je opredeljenje NATO–pakta da sve članice te vojne alijanse maksimalno sarađuju kada je reč o veštačkoj inteligenciji, kao i da u tu saradnju budu uključene međunarodne organizacije iz privatnog sektora koje su partneri NATO-pakta. Po njenim rečima to je neophodno da bi se iskoristile brojne prednosti koje pruža veštačka inteligencija. Zanimljivo je da su bez obzira na povremene tenzije koje postoje u političkim odnosima između Kine i Amerike organizatori ovog međunarodnog skupa bili dobri domaćini zamenici generalnog sekretara NATO–pakta. Tokom njene posete Pekingu imala je zvanične razgovore sa visoko pozicioniranim kineskim zvaničnicima, a osim toga, održala je i predavanje na Kineskoj vojnoj akademiji.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …