Počele pripreme za najveće prebacivanje američke vojske do Evrope

Photo: www.rmxnews.com

Američka vojska počela je ovih dana pripreme za „Defender Europe 20”, jednu od najvećih vojnih vežbi koja će biti održana ove godine na teritoriji šest evropskih država. Njene razmere dovoljno se vide iz podatka da će na njoj učestvovati 20.000 američkih vojnika (medju njima će biti zastupljeni pripadnici aktivne vojske i jedinice Nacionalne garde iz više od 10 američkih država) kao i 8.000 pripadnika oružanih snaga. Na vežbi će se koristiti i tenkovi, vojna vozila, avioni, raketne, artiljerijske jedinice i druga tehnika vojske SAD-a. „Defender Europe” će se odvijati na teritoriji Poljske, Nemačke, Gruzije, Litvanije, Letonije, Estonije ) i trajaće od aprila do maja. Jedan od osnovnih ciljeva te vežbe je brzi razmeštaj oružanih snaga SAD-a u Evropi u slučaju krize većih razmera i eventualnog sukoba sa neprijateljima. Predviđeno je da će pre početka ove vežbe trupe oružanih snaga SAD-a i njihova tehnika krenuti iz četiri američkih luka. Nastojaće da u što je moguće kraćem roku stignu do Evrope i budu raspoređene u šest evropskih zemalja.

Posle toga, oružane snage SAD-a će uspostaviti vojne baze širom tih država i smestiće se njima. Da bi ta operacija uspela, biće neophodna logistička podrška velikog broja civila i državnih službi u svim evropskim državama na čijim teritorijama će se ova vežba održavati. Inače, ova vežba će predstavljati najveće prebacivanje američkih vojnika iz SAD-a u Evropu od završetka Drugog svetskog rata. Po rečima američkog generala Šona Barnabija, zamenika načelnika u Evropskoj Komandi američkih oružanih snaga, vežba „Defender Europe 20” nije usmerena protiv nijedne konkretne zemlje, već je njena suština jačanje strategijske pripravnosti i uvežbavanje brzine premeštanja velikih snaga iz SAD u Evropu i njihovog lociranja u različitim evropskim državama.

Težište ove vežbe biće u Poljskoj, Gruziji i pribaltičkim državama, a na teritorijama tih zemalja biće održano nekoliko manjih vežbi. Kako je saopštio NATO, jedna od namera organizatora vežbe „Defender Europe 20” je da ona ima minimalni uticaj na život civila u zemljama u kojima će biti održana. Da bi se uspelo u tome, vojnici NATO-a i njihova tehnika će se kretati i raspoređivati u svojim bazama u noćnim satima. Za prebacivanje američke vojske do Evrope će najvećim delom biti angažovani brodovi, a u manjoj meri i transportni avioni. Najavljeno je i da će se čim vežba bude završena američka vojska i njena vozila, avioni, vozila i druga vojna tehnika vratiti iz Evrope do SAD-a.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …