Ambasada SAD u Prištini: “Pomagaćemo kosovskoj vladi,ali uz ustupke”

Photo: gazetaexpress.com

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini ovih dana je objavila saopštenje iz koga se jasno vidi kakva će ubuduće biti politika SAD-a prema Kosovu. Nedvosmisleni zaključak koji se nameće posle čitanja je da će američka vlada nastaviti da pomaže dalju transformaciju kosovskog bezbednosnog korpusa u Vojsku Kosova, ali da će paralelno sa tim insistirati da Kosovo opet normalizuje svoje odnose sa prvim susedom Srbijom.

„Postizanje regionalne bezbednosti zahteva da Kosovo preduzme odgovarajuće mere da bi normalizovalo svoje odnose sa susednom Srbijom. Zbog toga, SAD ohrabruju ove strane da što pre povuku konkretne poteze da smanje medjusobne tenzije, i stvore uslove za brz progres u međusobnom dijalogu koji vode. Njegov cilj je postizanje obostrano korisnog dogovora kojim će se ojačati mir, stabilnost i prosperitet na Kosovu i u regionu, a to takođe predstavlja jedan od najvećih prioriteta SAD-a na Kosovu. Pozivamo donosioce odluka da ponovo refokusiraju njihove energije i da se angažuju konstruktivno i ozbiljno u postizanju tog cilja”–piše u saopštenju ambasade SAD-a u Prištini.

Iako smo krajem protekle nedelje bili svedoci podizanja tenzija do maksimuma između Kosova i Srbije nameće se pitanje šta će biti ako se transformacija kosovke vojske nastavi i dalje u miru, bez napada na kososvke Srbe?  Šta će u tom slučaju reći oni po kojima je samo bilo pitanje sata kada će naoružani kosovski vojnici upasti u srpski deo Kosovske Mitrovice, i početi da ubijaju naše ljude. Na sreću, ne samo da se ništa od toga nije desilo, već je izvesno da će ubuduće tranzicija kosovske vojske biti nastavljena pod pažljivom kontrolom i budnim okom NATO-a i Amerike. U toj situaciji je teško očekivati da će kosovski političari i vojskovođe rizikovati da eventualnim zaoštravanjem situacije i napadom na kosovske Srbe ugroze njih, kao i da rizikuju zaoštravanje situacije, eventualne protivmere Srbije, i izazovu osude međunarodne zajednice.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …