Makedonija najverovatnije po ubrzanoj proceduri u NATO-u?

www.slobodnaevropa.org

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov i 29 stalnih ambasadora članica NATO-a potpisali su u sedištu vojne alijanse, u Briselu, Protokol o pristupanju Makedonije tom vojno-političkom savezu. Povodom toga, u sedištu NATO-a novinarima su  se obratili generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov. Oni su istakli da je proces pristupanja Makedonije istorijski i da će doneti pozitivne promene kako za tu zemlju, tako i za celokupnu situaciju na Balkanu. Koliko je Zapadnoj vojnoj alijansi stalo da što pre u svojim redovima vidi i Makedoniju i nastavi prodor na Balkan vidi se iz podatka da Protokol o pristupanju te države Zapadnom vojno- političkom savezu nisu potpisali ministri spoljnih poslova, kako je to do sada bila praksa, već stalni ambasadori 29 članica NATO-a.

Važno je reći i to da je do sada pravilo bilo da pristupni proces neke zemlje kandidata za članstvo u NATO-u traje 18 meseci. Međutim, Makedonija će po svemu sudeći po ubrzanoj proceduri biti primlljena u tu organizaciju, najverovatnije već u junu ove godine!

Inače, Makedonija će posle potpisivanja Protokola o pristupanju NATO-u prvo vreme učestvovati na sastancima te organizacije bez prava glasa, a tek kada skupštine svih članica Zapadne vojne alijanse ratifikuju taj dokument postaće punopravni član. Podsećamo, Rusija nije ni malo blagonaklono reagovala povodom želje Makedonije da postane 30. članica NATO-a. Osim toga, članstvo južne balkanske države u Zapadnom vojno-političkom savezu će dovesti Srbiju u nezgodnu situaciju jer je najavljeno da NATO neće zaustaviti svoje širenje na Balkanu, već da će Bosna i Hercegovina biti sledeća zemlja koju će pokušati da uvuče u svoju orgnizaciju. Osim toga, za članstvo u NATO-u je u velikoj meri zainteresovano i Kosovo, tako da je izvesno da će ukoliko se taj scenario ostvari, Srbija postati izolovano ostrvo, i biće sa svih strana okružena članicama NATO-a.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …