Makedonija ubrzano ulazi u NATO

Photo: www.nato.int

Nekoliko članica NATO-pakta već je ratifikovalo Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-paktu, pa su opravdana očekivanja da će ova bivša jugoslovenska republika po ubrzanoj proceduri završiti taj proces, saopšteno je prošle nedelje u sedištu NATO-pakta, posle zajedničkog sastanka generalnog sekretara Zapadne vojne alijanse Stoltenberga i makedonskog premijera Zaeva.

“Potpisivanje Protokola o pristupanju sa Severnom Makedonijom je bio istorijski trenutak, kako za NATO-pakt tako i za Makedoniju. Vaše vođstvo gospodine Zaev je doprinelo tome. Postizanjem sporazuma sa rukovodstvom Grčke pokazali ste šta mogu da postignu hrabrost, diplomatija i posvećenost. Zbog toga vi takođe imate mesto za NATO stolom”, rekao je Stoltenberg obraćajući se Zaevu na konferenciji za novinare.

On je predstavnicima medija rekao da makedonski vojnici učestvuju u međunarodnoj vojnoj misiji u Avganistanu, kao i da Makedonija daje primer u zalaganju za regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi. Dodao je da državno rukovodstvo te zemlje sprovodi važne reforme i ohrabrio je njegove članove da i dalje ostanu na tom putu. 

“Radujem se danu kada će Severna Makedonija postati punopravna članica Zapadne vojne alijanse. Ono što je nekada za vašu zemlju bila samo nada sada je postala stvarnost”, dodao je Stoltenberg.

Podsećamo, državno rukovodstvo Makedonije je avgusta prošle godine trajno ustupilo oružanim snagama SAD-a ogromni vojni poligon Krivolak koji je bio najveći u nekadašnjoj Jugoslaviji, i jedan je od najvećih u Evropi. Predstavnici američke armije koji su prisustvovali njegovom preuzimanju su izjavili novinarima da je Krivolak „nebrušeni dijamant” koji zahteva modernizaciju i infrastrukturu u skladu sa NATO standardima. Dodali su i da će za početak, koristiti Krivolak za obuku u korišćenju oružja malog kalibra, protivtenkovskog oružja i pilota helikoptera „Blek Houk”. Vrednost ovog poligona je nemerljiva, jer može da se koristi i za vojne vežbe pešadije, oklopnih i PVO jedinica i ABH odbrane.

Check Also

Atlantsko Vijeće Hrvatske uspešno organizovalo Adria CAYS konferenciju

Atlantsko Vijeće Hrvatske je organizovalo konferenciju Adria CAYS u Petrčanima u periodu od 26. do …