Novi američki ambasador u Prištini ne podržava bezrezervno Kosovske političare

Photo: Kossev

Novi američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet je dva puta za kratko vreme doveo u pitanje prilično rasprostranjeno mišljenje da ambasadori SAD-a na Kosovu bezrezervno podržavaju tamošnje rukovodstvo. Time je pokazao da je hrabar diplomata u sprovođenju politike države koju predstavlja i da za razliku od prethodnika ne razmišlja o tome hoće li svojim postupcima iritirati kosovske političare. Kosnet je najpre krajem marta zajedno sa ambasadorima Velike Britanije, Italije i Francuske na Kosovu podržao švajcarskog ambasadora u Prištini Žan Iber Lebera kada se ovaj suprostavio tome da Švajcarska daje novac za Kosovo, a kosovska vlada posle tim novcem plaća lažne ratne veterane.

“Ambasador Švajcarske je rekao ono što svi mislimo. Vreme je za ljude koji vole Kosovo da preduzmu akciju protiv kriminala i korupcije. To je težak izazov koji nije ograničen i ne važi samo za Kosovo. Ali oni koji budu tako radili imaće našu podršku”, glasila je poruka koju je objavio Kosnet na „Tviteru”.

Posle toga, objavio je još jedan sporan „tvit”. Njime je skrenuo pažnju na to da je kosovsko rukovodstvo predložilo za ambasadora u Tirani osobu koja zbog svoje problematične prošlosti ne zaslužuje da bude kandidat za tu funkciju.

“Kakvu poruku šalje Kosovo svetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za ambasadora? Da li to pokazuje poštovanje vladavine prava? Mi se snažno zalažemo protiv takvog poteza”, napisao je Kosnet na „Tviteru”.

Iako nije precizirao o kome je reč kosovski mediji su objasnili da je mislio na Sultana Selimija, osobu osuđenu za ratne zločine nad civilima. Dvadeset i petog januara ove godine Selimi je pušten na uslovni otpust, a posle toga je izabran za političkog savetnika premijera Kosova Ramuša Haradinaja. Ostaje da se vidi da li će Kosnetovo protivljenje imati neke efekte s obzirom da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio da „Selimi ništa ne duguje pravdi”, kao i „Da je on osoba koju na Kosovu svi poštuju”.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …