Brodovi NATO-a patroliraju blizu Rusije

Photo: www.nato.int

Kanadska fregata „Toronto” i španska fregata „Santa Marija” koje pripadaju Pomorskoj borbenoj grupi NATO pakta uplovile su u luku Odesa posle patroliranja po Crnom moru. Tokom boravka u tom ukrajinskom gradu, kapetani oba broda će imati zvanične razgovore sa vojnim i civilnim zvaničnicima, sastaće sa ukrajinskim mornaričkim oficirima i omogućiće pristup i posete zainteresovanim ukrajinskim civilima tim brodovima.

Po završetku posete Odesi, kanadska fregata će učestvovati na vojnoj vežbi koja će se održati u Crnom moru zajedno sa brodovima ukrajinske mornarice. Cilj te vežbe je jačanje saradnje i povećanje interoperabilnosti između zemalja članica NATO pakta i partnera te vojne alijanse. Inače, iako je Crno more blizu Rusije, mornaričke trupe tri zemlje članice NATO pakta patroliraju po njemu i sprovode vojne vežbe i operacije da bi Zapadna vojna alijansa ojačala svoje prisustvo u tom delu Evrope. NATO odluku o povećanju prisustva svojih brodva obrazlaže ruskom aneksijom Krima 2014. godine, kao i ruskom blokadom Kerčkog moreuza i zarobljavanjem pripadnika ukrajinske mornarice od strane ruske vojske. Patroliranje brodova NATO-a u vodama Crnog mora je povećano sa 80 dana, koliko je bilo u 2017. godini na 120 dana, tokom prošle godine. Inače, NATO je intenzivirao svoje prisustvo i u Gruziji, još jednoj državi koja je blizu Rusije a poput Ukrajine još uvek nije čllanica, već samo zemlja partner NATO pakta. U tamošnju luku Poti, uplovili su po jedna holandska, bugarska, rumunska i turska fregata. Prisustvo tih bojnih brodova u vodama Crnog mora ima više ciljeva počevši od odvraćanja potencijalnog dolaska ruskih ratnih brodova i nadzora situacije, pa do izvođenja manevara i operativnih zadataka. Sve te mere su osmišljene radi jačanja medjusobne saradnje zemalja članica NATO pakta i njihovih odnosa sa partnerskim zemljama. Ni malo nisu po volji Rusiji koja ih smatra nepotrebnim provokativnim ponašanjem NATO-a u blizini njenih državnih granica.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …