NATO: “Jedan od prioriteta: odbrana od sajber napada”

Photo: www.bleuwire.com

“Sajber napadi su sada češći i kompleksniji nego ikada pre. Mogu da budu podjednako razarajući kao i oni u kojima se koristi konvencionalno oružje. Dovoljan je samo jedan „klik” mišom pa da se neki od opasnih kompjuterskih virusa pošalje širom sveta i da se time ugrozi naša vojna sposobnost, uništi naša najvažnija infrastruktura i nanesu štete u bilionima dolara našim ekonomijama”, rekao je između ostalog generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg obraćajući se učesnicima Druge NATO konferencije o sajber-bezbednosti koja se održava u Londonu. Taj skup se održava u Nacionalnom sajber bezbednosnom centru, ustanovi koju je formirala Vlada Velike Britanije 2016. godine. Od početka njegovog postojanja registrovano je preko 1000 sajber napada uperenih protiv Ujedinjenog Kraljevstva a u prethodnih 18 meseci sa 16 članica NATO pakta su podeljene informacije i obaveštajne procene o malicioznim sajber aktivnostima iz Rusije protiv tih zemalja.

Prvi čovek NATO pakta je izjavio i da taj vojni savez svakodnevno registruje sumnjive aktivnosti protiv kompjuterskih sistema njegovih članica. Dodao je da sajber pretnje postaju sve sofisticiranije i opasnije sa razvojem novih tehnologija. Ukazao je na to da napadi na kompjuterske sisteme mogu da se pokreću u neposrednoj blizini potencijalnih meta ali i sa hiljadama kilometara udaljenih destinacija. Stoltenberg je naglasio da NATO pakt tretira sajber prostor kao bojno polje i da su se lideri tog vojnog saveza dogovorili da sajber napad na jednu članicu tretiraju kao napad na sve.  U tom slučaju se kao i posle oružanog napada na neku od NATO zemalja aktivira Član 5 Sporazuma o osnivanju NATO pakta kojim je propisana zajednička odbrana. 

Generalni sekretar NATO pakta je podsetio i da su se na samitu te organizacije održanom u Briselu prošle godine svi saglasili sa time da se formira Operativni centar za sajber prostor i da on bude u lancu komandovanja NATO-a. Tom prilikom je odlučeno i da sve članice Zapadne vojne alijanse ubuduće deluju zajednički u sprovođenju sajber operacija. Osim Stoltenberga, učesnicima Druge NATO konferencije o sajber-bezbednosti se obratio i Džeremi Fleming, direktor engleske obaveštajne službe „GCHQ”. On je istakao da se ta služba svakodnevno suočava sa sajber-napadima ali da do sada ni jedan nije bio tako opasan da bi bio uvršten u kategoriju najozbiljnijih napada. Međutim, po njegovim rečima, bez obzira na to, NATO pakt mora da nastavi planiranje svoje odbrane u slučaju da ta pretnja jednog dana postane stvarna.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …