Avioni britanskog „Raf”-a presreli ruske „Suhoje”

Photo: www.rt.com

U roku od dva dana ( 14. i 15. maja) lovački avioni „tajfuni” britanskog „RAF”-a presreli su dva puta lovce i bombardere ratnog vazduhoplovstva Rusije u vazdušnom prostoru Estonije, saopštila je 16. maja Vlada Velike Britanije. Britanski „tajfuni” odnedavno sprovode misiju „air policy” iznad te zemlje pošto su je preuzeli od vazduhoplovstva Nemačke. Oba britansko-ruska „bliska susreta” završena su mirno, a Mark Lankaster, ministar za oružane snage u Vladi Velike Britanije, je izjavio da su akcijom „RAF”-a poslate jasne poruke o posvećenosti britanske avijacije odbrani NATO-ovih granica i o rešenosti Velike Britanije da podrži saveznike u NATO-u u suprostavljanju potencijalnim pretnjama.

Oficir „RAF”-a Pol Grejdi koji je bio u jednom od „tajfuna” koji su se približili ruskim pilotima je izjavio da je najpre javljeno da se nepoznati avioni približavaju zoni po kojoj on patrolira sa njegovim kolegama. Kada su im se šest minuta posle uzbune i poletanja on i drugi „RAF”-ov pilot približili primetili su da je reč o dva ruska lovca „SU-27” i da oni prate takođe ruski bombarder „IL-22”.

Čim su primetili „tajfune” ruski piloti su se odmah okrenuli nazad, a njihove engleske kolege su ih pratile na bezbednom rastojanju sve dok nisu napustili vazdušni prostor Estonije. Identična situacija se ponovila i sutradan i takođe je završena bez ikakvih problema. Inače, mogući razlog za ova dva provokativna pokušaja upada ruskih ratnih aviona u vazdušni prostor Estonije je to što se u toj zemlji već drugu nedelju održava velika vojna vežba NATO-a „Prolećna oluja” na kojoj osim estonske armije učestvuje 9.000 vojnika iz 15 zemalja članica NATO pakta. Na njoj se vežbaju dejstva u prirodi i u urbanim uslovima, a oružane snage Estonije koordiniraju delovanje vazduhoplovstva te zemlje, pešadije i pomorskih snaga. Kako je saopštio NATO, „Prolećnom olujom” se testira spremnost Zapadne vojne alijanse da reaguje u potencijalnim kriznim situacijama.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …