Vlada SAD-a ne favorizuje nikog na Kosovu

Photo: Gazeta Express

Prvi put posle mnogo godina sadašnji američki politički vrh uravnoteženo pristupa kosovskoj krizi bez isključivog favorizovanja bilo koga. To se jasno videlo u intervjuu koji je kosovskim medijima prošlog vikenda posle razgovora sa predsednikom kosovske države Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem, i predsednikom kosovske Skupštine Kadrijem Veselijem, dao podsekretar za politička pitanja Vlade SAD-a Dejvid Hejl.

“Suština konačnog sporazuma u dijalogu između Kosova i Srbije bi trebalo da bude obostrano priznanje između državnih rukovodstava Srba i Albanaca”, izjavio je Hejl.

On je naglasio da zavisi samo od spremnosti najviših rukovodstava u Beogradu i Prištini da učine takav korak koji bi to trebalo da doprinese miru i stabilnosti u čitavom regionu. Po Hejlovim rečima, „politički čelnici na Kosovu i u Srbiji su do sada želeli samo da jedni drugima pokazuju snagu, ali sada je vreme za pokazivanje mudrosti” dodao je on, ne optužujući ni kosovsku ni srpsku stranu zbog toga što je trenutno blokiran pregovarački proces. Podsekretar za politička pitanja Vlade SAD-a je zatražio od političkih lidera na Kosovu da budu jedinstveni, naglašavajući da to jača poziciju Kosova u dijalogu sa Srbijom. Kada je reč o najvažnijim pitanjima-suspenziji kosovskih taksi uvedenih za robu iz Srbije i odlasku američkih trupa sa Kosova Hejl to nije hteo uopšte da komentariše. Naglasio je da su pozicije SAD-a i EU u potpunosti jedinstvene i usaglašene. S druge strane, analitičari u Srbiji ne slažu s tim, o čemu između ostalog svedoči reakcija novinarke Ljiljane Smajlović. Po njenom mišljenju Hejlov nastup i njegovo odbijanje da jače osudi ponašanje kosovskog rukovodstva u intervjuu kosovskim medijima govore o tome da ono i dalje ima čvrstu i nepodeljenu američku podršku!

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …