Smene ambasadora najvažnijih država u zemljama na Balkanu

Photo: RFE/RL

U prestonicama nekih balkanskih zemalja nedavno je promenjen određeni broj ambasadora Amerike, Rusije i nekih drugih važnih evropskih država, a negde će se to uskoro dogoditi. Smene na čelu diplomatskih misija na teritoriji Zapadnog Balkana dolaze u vreme kada se u tom evropskom regionu odvijaju turbulentni procesi koji bi mogli da izmaknu kontroli zbog čega je izuzetno značajno kakve izveštaje će nedavno došli ambasadori kao i njihove kolege i koleginice koji ovih dana pakuju svoje kofere pred dolazak u Srbiju, slati svojim centralama. Od njihovih procena situacije zavisiće buduće reakcije ministarstava spoljnih poslova država koje su ih poslale na službu na Zapadnom Balkanu. Nedavna proslava rođendana kraljice Engleske bila je poslednja koju je u rezidenciji na Dedinju organizovao Denis Kif, odlazeći ambasador Velike Britanije u Srbiji. Ako je suditi po najavama u medijima zameniće ga Šan Maklaud, dosadašnja ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva pri centrali OEBS-a u Beču.

Pri kraju ambasadorskog posla u Srbiji je i Kajl Skat, prvi čovek u diplomatskom predstavništvu Amerike. Zanimljivo je da je na funkciji koju je obavljao ostao tokom celog mandata predsednika Obame i gotovo celog mandata njegovog naslednika Trampa iako je bilo više puta najavljivano da će se pre vremena vratiti u Vašington. Zahvaljujući tome nema sumnje da je stekao veliko iskustvo i da je bio ambasador od poverenja u obe američke predsedničke administracije. Već se zna da bi trebalo da ga zameni Entoni Godfri, koji je pre nego što je počeo da radi u Stejt Departmentu stekao 12-godišnje iskustvo kao oficir u američkoj armiji. Pre dolaska na službu u ambasadu SAD-a u Moskvi 2015. godine radio je u Stejt Departmentu kao funkcioner zadužen za Irak, i rad sa Koalicijom za borbu protiv Islamske države, a pre toga je bio diplomatski predstavnik SAD-a u Iraku, Turskoj, i Jermeniji.

Novi ambasador doći će i na čelo ambasade Rusije u Beogradu. To je, kako je već objavljeno u medijima, 61-godišnji Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador sa velikim diplomatskim iskustvom, zbog čega među novinarima važi za Putinovog „specijalca” za Zapadni Balkan. Zanimljivo je da njegov prethodnik Aleksandar Čepurin (67) odlazi posle sedam i po godina (!) koliko je proveo kao ambasador Rusije u Srbiji. Zašto ga Putin povlači sada, posle toliko dugo vremena i šalje u penziju, može samo da se pretpostavlja. Da li je to nagoveštaj intenziviranja sučeljavanja Rusije i Amerike oko budućnosti Srbije i Kosova pa je Putin procenio da mu treba „sveža krv” ili postoji neki drugi razlog pokazaće se u narednim mesecima.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …