Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a razgovarao o regionalnoj bezbednosti u Bosni i Hercegovini

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer posetio je 19. i 20. jula 2022. godine Bosnu i Hercegovinu, gde se sastao sa članovima Predsedništva, ministrom odbrane gospodinom Sifetom Podžićem i načelnikom odbrane general-potpukovnikom Senadom Mašovićem. Obišao je i štab brigade taktičke podrške, Obaveštajno-sigurnosnu agenciju i NATO štab Sarajevo.

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Bauer sastao se sa načelnikom obrane BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem. Razgovori su bili usredsređeni na regionalno bezbednosno okruženje, tekući sukob u Ukrajini i ishode nedavnog samita NATO-a u Madridu. Admiral Bauer se potom sastao sa ministrom odbrane Podžićem. „NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnje i obostrano korisno partnerstvo, zasnovano na konstruktivnom dijalogu, međusobnom poštovanju i praktičnoj saradnji. Zajedno doprinosimo stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu“, istakao je admiral Bauer.

Kasnije se admiral Bauer uputio u Obaveštajno-sigurnosnu agenciju BiH, zaduženu za praćenje tekuće bezbednosne situacije u regionu, kao i potencijalnih sigurnosnih prijetnji po zemlju, uključujući terorizam, špijunažu i organizovani kriminal. Predsedavajući je potom posetio štab Bosanske brigade taktičke podrške, gdje se sastao sa njenim komandantom pukovnikom Jasminom Čajićem i prisustvovao prezentaciji operativnih sposobnosti. „Zahvalni smo na kontinuiranom doprinosu Bosne i Hercegovine našoj zajedničkoj evroatlantskoj sigurnosti, na primer, davanjem trupa u misije NATO-a; obučavanjem trupa NATO-a i partnera tokom svoje godišnje vežbe pripravnosti za katastrofe; i nudjenju specijalizovane jedinice za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava i jedinice vojne policije NATO snagama za reagovanje“, dodao je predsedavajući.

Program je zaključen posetom NATO štabu u Sarajevu, čija je primarna misija da savetuje i pomaže svim institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine u reformi sektora odbrane i sigurnosti i aktivnostima NATO Partnerstva za mir (PfP). Na sastanku sa komandantom, brigadnim generalom Pamelom Mekgahom, admiral Bauer je istakao značajnu ulogu štaba u regionu. „Misija NATO-a u BiH danas je zasnovana na partnerstvu. Dok se odnos NATO-a prema BiH vremenom promenio, naša opredeljenost da pomognemo u donošenju mira, sigurnosti i prosperiteta u region nije”, naglasio je admiral Bauer.

Izvor: NATO

 

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …