Rusija i Amerika zaratile na Tviteru

Photo: http://www.washingtonexaminer.com/

Iako Rusija i Amerika ne ratuju raketama i oružjem, sukob između ove dve zemlje uveliko traje i za sada se vodi samo na Internetu. To jasno videlo prošlog petka u podnevnim časovima kada su na Tviteru zaratili argumentima američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i Aleksandar Bocan-Harčenko, njegov ruski kolega u Beogradu. Povod za njihov verbalni fajt bila je 80-godišnjica od potpisivanja sporazuma između jednog od nacističkih vođa Ribentropa i bliskog saradnika Staljina Molotova, pred početak Drugog svetskog rata. Ambasador SAD-a Kajl Skot je objavio tvit u kome je podsetio na taj sporazum i to da je Poljska posle njega bila rasparčana i podeljena na nemački i ruski deo. Skot je dodao i da je taj akt bio osnova i za kasniju podelu Evrope na nacističku i sovjetsku sferu uticaja.

To je razljutilo ruskog ambasadora pa je podsetio njegovog američkog kolegu da je pre sporazuma Ribentropa i Molotova, u Minhenu 1939. potpisan sporazum između zapadnih zemalja i nacista na osnovu kojeg je Sudetska oblast ( koja je bila deo Čhoslovačke ) nasilno oduzeta od te zemlje i pripojena Nemačkoj. Harčenko je zamerio Zapadu na pokušajima da se Sovjetski Savez prikaže kao izazivač Drugog svetskog rata, zbog sporazuma Ribentrop-Molotov. On je napisao na Tviteru da ti pokušaji bacaju senku na milione poginulih Sovjeta koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu da bi slomili nacizam i oslobodili Rusiju i Evropu.

Inače, poslednjih dana se sve glasnije čuje da ove verbalne rusko-američke čarke koje se jasno osećaju i u Srbiji nisu ništa prema onom što će uslediti u predstojećem periodu. Da za takva predviđanja ima osnova videlo se kada se NATO oglasio posle dolaska ruskih oklopnih vozila u Srbiju. Povodom toga je jasno poručeno Beogradu da članstvo Srbije u Zapadnoj vojnoj alijansi neće biti moguće ako nastavi da nabavlja rusku vojnu tehniku. Budući američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri je tokom svedočenja pred Komitetom američkog Senata za spoljne poslove istakao da je dobro svestan malignog uticaja Moskve u Evropi, pa i na Balkanu. Odgovoreno mu je iz Moskve da je to izmišljotina Vašingtona u težnji za globalnom dominacijom, a ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Bocan Harčenko je rekao da Vašington „ne štedi snage na nezgrapnu ideološku borbu i otvoreno propangadističko ponašanje, ne brinući se više o bilo kojim argumentima u prilog svojim izmišljotinama“. U međuvremenu, zvanična Rusija i predstavnici te zemlje u Srbiji su prikazali šta će im biti deo taktike u nastojanjima da još više pridobiju stanovništvo Srbije za sebe i osvoje njegove dodatne simpatije-podsećanje na bombardovanje Srbije od strane NATO-a i navodan drastičan porast obolelih od raka zbog te intervencije. Do sada je objavljeno više izjava novog ruskog ambasadora u Srbiji kao i Ministarstva spoljnih poslova te zemlje u kojima se stanovništvo Srbije ponovo podseća na ratno proleće 1999. godine i njegove posledice, iako je od tada prošlo 20 godina.

Dobri poznavaoci političkih prilika kažu da je sve što se trenutno dešava na trouglu relacije Moskva-Vašington-Beograd zatišje pred buru koja će početi kada u Beograd dođu budući američki ambasador Entoni Godfri kao i njegov kolega koji će biti –čovek broj 2- u amerikoj ambasadi u Srbiji. Za sada nije poznato kako se zove ali se zna da se odlično pokazao kao zastupnik američkih interesa u ambasadi SAD-a u Bagdadu ( gde je službovao) kao i to da ni malo ne podnosi Rusiju. Kada se uzme u obzir da i buduća ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šian Mek Leod ( koja poput Godfrija još nije došla u Srbiju) takođe važi za osobu koja nema ni malo simpatija za Rusiju nema sumnje da vruća politička jesen čeka Srbiju.

Check Also

Good Neighbour

www.atlantccouncil.rs Atlantski Savet Srbije uz podršku ambasade SAD u Beogradu, od 13. do 15. septembra, ...