Rusija i Amerika zaratile na Tviteru

Photo: http://www.washingtonexaminer.com/

Iako Rusija i Amerika ne ratuju raketama i oružjem, sukob između ove dve zemlje uveliko traje i za sada se vodi samo na Internetu. To jasno videlo prošlog petka u podnevnim časovima kada su na Tviteru zaratili argumentima američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i Aleksandar Bocan-Harčenko, njegov ruski kolega u Beogradu. Povod za njihov verbalni fajt bila je 80-godišnjica od potpisivanja sporazuma između jednog od nacističkih vođa Ribentropa i bliskog saradnika Staljina Molotova, pred početak Drugog svetskog rata. Ambasador SAD-a Kajl Skot je objavio tvit u kome je podsetio na taj sporazum i to da je Poljska posle njega bila rasparčana i podeljena na nemački i ruski deo. Skot je dodao i da je taj akt bio osnova i za kasniju podelu Evrope na nacističku i sovjetsku sferu uticaja.

To je razljutilo ruskog ambasadora pa je podsetio njegovog američkog kolegu da je pre sporazuma Ribentropa i Molotova, u Minhenu 1939. potpisan sporazum između zapadnih zemalja i nacista na osnovu kojeg je Sudetska oblast ( koja je bila deo Čhoslovačke ) nasilno oduzeta od te zemlje i pripojena Nemačkoj. Harčenko je zamerio Zapadu na pokušajima da se Sovjetski Savez prikaže kao izazivač Drugog svetskog rata, zbog sporazuma Ribentrop-Molotov. On je napisao na Tviteru da ti pokušaji bacaju senku na milione poginulih Sovjeta koji su dali svoje živote u Drugom svetskom ratu da bi slomili nacizam i oslobodili Rusiju i Evropu.

Inače, poslednjih dana se sve glasnije čuje da ove verbalne rusko-američke čarke koje se jasno osećaju i u Srbiji nisu ništa prema onom što će uslediti u predstojećem periodu. Da za takva predviđanja ima osnova videlo se kada se NATO oglasio posle dolaska ruskih oklopnih vozila u Srbiju. Povodom toga je jasno poručeno Beogradu da članstvo Srbije u Zapadnoj vojnoj alijansi neće biti moguće ako nastavi da nabavlja rusku vojnu tehniku. Budući američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri je tokom svedočenja pred Komitetom američkog Senata za spoljne poslove istakao da je dobro svestan malignog uticaja Moskve u Evropi, pa i na Balkanu. Odgovoreno mu je iz Moskve da je to izmišljotina Vašingtona u težnji za globalnom dominacijom, a ambasador Rusije u Beogradu, Aleksandar Bocan Harčenko je rekao da Vašington “ne štedi snage na nezgrapnu ideološku borbu i otvoreno propangadističko ponašanje, ne brinući se više o bilo kojim argumentima u prilog svojim izmišljotinama”. U međuvremenu, zvanična Rusija i predstavnici te zemlje u Srbiji su prikazali šta će im biti deo taktike u nastojanjima da još više pridobiju stanovništvo Srbije za sebe i osvoje njegove dodatne simpatije-podsećanje na bombardovanje Srbije od strane NATO-a i navodan drastičan porast obolelih od raka zbog te intervencije. Do sada je objavljeno više izjava novog ruskog ambasadora u Srbiji kao i Ministarstva spoljnih poslova te zemlje u kojima se stanovništvo Srbije ponovo podseća na ratno proleće 1999. godine i njegove posledice, iako je od tada prošlo 20 godina.

Dobri poznavaoci političkih prilika kažu da je sve što se trenutno dešava na trouglu relacije Moskva-Vašington-Beograd zatišje pred buru koja će početi kada u Beograd dođu budući američki ambasador Entoni Godfri kao i njegov kolega koji će biti –čovek broj 2- u amerikoj ambasadi u Srbiji. Za sada nije poznato kako se zove ali se zna da se odlično pokazao kao zastupnik američkih interesa u ambasadi SAD-a u Bagdadu ( gde je službovao) kao i to da ni malo ne podnosi Rusiju. Kada se uzme u obzir da i buduća ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šian Mek Leod ( koja poput Godfrija još nije došla u Srbiju) takođe važi za osobu koja nema ni malo simpatija za Rusiju nema sumnje da vruća politička jesen čeka Srbiju.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …