Rusija krije podatke o nuklearnom incidentu?

Photo: Ivan Gushchin/TASS

Pokušaj Medjunarodne organizacije za zabranu nuklearnih proba sa sedištem u Beču (CTBTO) da dobije od Rusije detaljniju informaciju o incidentu koji se dogodio na tajnom vojnom poligonu u severnoj Rusiji 8. avgusta, tokom kojeg je poginulo nekoliko ljudi, je bezuspešno završen. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Ribakov je izjavio da se taj događaj ne tiče CTBTO-a i da je rusko prosleđivanje podataka o visini radijacije posle bilo isključivo stvar dobre volje Rusije, objavili su internet portal Moscow Times i agencija Rojters. Jedino što je za sada izvesno i što su potvrdile i same ruske vlasti je da je u toj eksploziji poginulo pet nuklearnih naučnika. Medjutim, CTBTO je upozorio da je otkriveno da su četiri stanice za monitoring radijacije u samoj Rusiji posle ekslozije isključene sa interneta, što je možda namerno urađeno. S tim su se složili i nuklearni eksperti od kojih je Moscow Times tražio izjave. Oni su izjavili da su ruske stanice za monitoring radijacije po svemu sudeći namerno isključene da bi Rusija tako sprečila druge zemlje, najviše Ameriku, da dalje istražuje šta se tačno dogodilo tokom tog nuklearnog incidenta i kasnije.

“Mislim da je to u većoj meri povezano sa protivobaveštajnim aktivnostima nego sa nuklearnom bezbednošću”, izjavio je Aleksandar Uvarov, glavni urednik sajta „Rusija Atom Info”. Podržao ga je njegov kolega Andrej Frolov, kopredsednik Unije moskovskih organizacija za zaštitu životne sredine. On je istakao da „ovde nije problem u tome da li je radijacija posle eksplozije bila opasna za ljude, nego u tajnovitosti vlasti u Rusiji”.

Na zahtev novinara da prokomentariše sumnje CTBTO-a portparol Kremlja Dimitri Peskov je izjavio da je siguran da su vladine agencije koje su zadužene za rad stanica za monitoring radijacije korektno radile njihov posao. Inače, američki predsednik Donald Tramp je prošle nedelje izjavio da se eksplozija na nuklearnom pogonu u Rusiji dogodila tokom testiranja nove krstareće rakete sa nuklearnim punjenjem “Burevesnik” o kojoj je pohvalno govorio predsednik Putin. Medjutim, to je negirao pro-putinovski list “Izvestija”. Ta novina je objavila da je eksplodirao jedan od novih uredjaja koji su bili testirani i da raketa “Burevesnik” nema nikakve veze s tim. Međutim, ono što je nemoguće negirati su neslaganja u podacima o visini radijacije posle eksplozije. Ministarstvo odbrane Rusije je prvo saopštilo da je ona bila normalna. Medjutim, ruska meteorološka državna agencija je objavila da je radijacija bila povećana 16 puta. Povodom toga je početkom ove nedelje reagovao predsednik Putin. On je izjavio da nema rizika od daljeg porasta radijacije, ali da su za svaki slučaj preduzete sve bezbedonosne mere.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …