Uslovna osuda osumnjičenoj za terorizam

Photo: Gazeta Express

Stanovnica Kosova, Medina Aliu ovih dana je osuđena u prištinskom sudu na uslovnu kaznu od 2 godine zatvora, objavio je kosovski Internet portal Gazeta Ekspres. Njoj je, kako je zvanično obrazloženo, ta kazna izrečena i proglašena je krivom zbog organizacije i učestvovanja u terorističkim grupama u Siriji. To je za kosovske medije potvrdila njena advokatica Leonora Dervišaj. Ona je naglasila da je to minimalna kazna s obzirom na to da je Medina majka dvoje male dece od kojih je jedno bolesno i trebalo bi da bude podvrgnuto operciji u narednom periodu.  Pre konačnog zasedanja sudskog veća i objavljivanja presude Medina je dobila priliku da se obrati sudijama i iznese završnu reč. Ona je to iskoristila i tada je rekla da joj je žao što je išla u Siriju:

“Volela bih kada bi mogla da vratim vreme unazad. Nikada ne bih ponovila istu grešku”, naglasila je Medina obraćajući se sudijama. Ona je zajedno sa grupom u kojoj su bile žene i deca pre oko tri meseca vraćena na Kosovo posle dugotrajnog boravka u Siriji. U operaciji koja je tada izvedena zajedno sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država na Kosovo su iz Sirije vraćene 32 žene i 74-oro dece uključujući 9-oro njih koji su izgubili roditelje u borbama.

Ovaj slučaj ponovo skreće pažnju na jedan od najvećih kosovskih problema a to je repatrijacija Kosovara koji su se borili u Siriji i njihovih porodica, kao i njihova ponovna integracija u kosovsko društvo. Procenjuje se da je u poslednjih nekoliko godina više od 500 stanovnika Kosova aktivno učestvovalo u ratu u Siriji i da se još uvek nisu svi vratili s tamošnjih ratišta. Zbog toga Kosovo prednjači po brojnosti u odnosu na ostale zemlje zapadnog Balkana čiji stanovnici su se borili u Siriji. Jedan deo njih koji su se vratili nazad je osuđen zbog toga ali su im izricane blage, najčešće trogodišnje kazne koje su već odlslužili, pa su pušteni na slobodu. Zato se sada nameće pitanje da li će nastaviti da žive kao normalni građani u kosovskoj zajednici ili će nastaviti da šire radikalnu islamsku ideologiju. Ono što se zna je da su povratnici iz Sirije jedan od najvećih razloga zbog kojih je Kosovo duže vreme u fokusu pažnje obaveštajnih službi, posebno onih zapadnih.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …