Zašto je čelnik NATO-a pohvalio Grčku?

Photo: www.nato.int

Prvi čovek NATO-a, Jens Stoltenberg pohvalio je Grčku zbog njenog doprinosa NATO-u tokom nedavnih zvaničnih razgovora u Atini koje je imao sa novim premijerom te drzave Kirijakosom Micotakisom i njenim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom. Stoltenberg je tom prilikom izjavio da je Grčka važan činilac NATO-a i da doprinosi snazi te alijanse.

“Želim da pohvalim vašu zemlju zbog doprinosa medjunarodnim mirovnim misijama u Avganistanu i na Kosovu, i da vam se zahvalim zato što ste povećali vaše učešće u zajedničkom budžetu NATO-a za više od 2 odsto. Podjednako je važno i to što avioni Ratnog vazduhoplovstva Grčke patroliraju i čuvaju vazdušni prostor najmlađe članice NATO-a, Crne Gore”, istakao je Stoltenberg. Jedna od tema njegovog razgovora sa čelnicima Grčke bio je i odgovor NATO-a na rusko kršenje sporazuma “INF” kojim je dugo godina bila zabranjena proizvodnja strateških raketa sa nuklearnim glavama i njihovo razmeštanje na teritoriji Evrope. Stoltenberg je povodom toga rekao da NATO mora da osigura bezbednost njegovih članica i da bude spreman da uzvrati na eventualne ruske napade. U razgovoru Stoltenberga sa grčkim liderima je moglo da se čuje i da je jedan od prioriteta NATO-a izbeglička kriza, zbog čega Zapadna vojna alijansa pomno prati situaciju u Egejskom moru. Stoltenberg je dodao da je to važno i zbog sprečavanja trgovine ljudima i objasnio da NATO dostavlja u realnom vremenu sve informacije o tome obalskim stražama mediteranskih zemalja. Po Stoltenbergovim rečima NATO doprinosi ublažavanju posledica i iskorenjivanju izbegličke krize i na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, i blisko sarađuje sa partnerima u tom regionu.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …