“Evroatlantske integracije u očima srpskih medija”

Photo: ninamedia

Atlantski Savet Srbije i kompanija Ninamedia organizovali su javnu multimedijalnu prezentaciju na kojoj su predstavljeni analitički nalazi istraživanja kao i analiza medijskog sadržaja u štampi i na internet portalima na temu „Kako su srpski mediji pisali o terminima – SAD, NATO, Rusija i EU“.

Tom prilikom Jelena Fratucan, direktorka Ninamedia Research, predstavila je rezultate istraživanja javnog mnjenja rađenog u prethodnom periodu, a do kojih se došlo kroz pitanja upućena javnosti – u kojoj meri verujete medijima u Srbiji; na osnovu čega formirate mišljenje o NATO-u; da li mediji u Srbiji objektivno izveštavaju o NATO-u; šta ste konkretno pozitivno pročitali/čuli/videli u medijima o NATO-u; da li podržavate ulazak Srbije u NATO; da li ste čuli da se na prostoru NATO članica nikada nije vodio rat.

Gavrilo Tomić, direktor sektora analiza medijskog sadržaja, prezentovao je podatke do kojih se došlo analiziranjem broja i tonaliteta naslova novinskih članaka na pomenute teme, u istom periodu.

Istraživanja koja su prezentovana u prostorijama kompanije Ninamedia u Novom Sadu sprovedena su u okviru projekta Atlantskog Saveta Srbije “Evroatlantske integracije u očima srpskih medija“ čiji je pokrovitelj ambasada SAD u Beogradu, a koji je imao za cilj da kroz radionice i okrugle stolove namenjene mladim novinarima i studentima društvenih nauka približi teme kao što su odnos Srbije sa NATO-m, srpska spoljna i bezbednosna politika, saradnja Srbije sa evroatlantskom zajednicom kroz učešće poznatih i priznatih novinara, analitičara, diplomata i profesora.

Rezime istraživanja dao je dr Miloš Bešić, profesor Fakulteta političkih nauka, dok su komentare dali novinari i analitičari Milivoje Mihajlović i Milan Mišić.

Događaju su prisustvovali Nj.E.g. Kajl Skat, ambasador SAD, Nj.E.g. Arne Sanes Bjornstad, ambasador Kraljevine Norveške i general Ćezare Marineli, šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu, kao i vojni atašei zemalja članica NATO.

Check Also

Generalni sekretar pozdravlja posvećenost Crne Gore NATO-u

Generalni sekretar Jens Stoltenberg dočekao je u petak (26. januara 2024.) premijera Crne Gore Milojka …