Još jedno priznanje za spašavanje američkih pilota u Srbiji

Photo: www.vecernjenovosti.com

Komanda za specijalne operacije vojske SAD-a objavila je na svom sajtu tekst u kome se naglašava da je operacija “Halijard”, čija 75-godišnjica je nedavno obeležena u srpskom selu Pranjani u prisustvu brojnih zvanica iz Srbije i SAD-a, i bila najveća humanitarna operacija pokrenuta radi spašavanja oborenih američkih pilota i njihovih kolega iz nekoliko savezničkih zemalja tokom Drugog svetskog rata!

“Za vreme Drugog svetskog rata nacistički vojnici su oborili stotine američkih i savezničkih aviona nad okupiranom Srbijom. Srpsko stanovništvo iz Pranjana i drugih obližnjih sela je rizikovalo svoje živote da bi sakrilo oborene pilote i sprečilo da oni padnu u ruke nemačkih okupacionih snaga. Ti piloti su bili svesni da idu u riskantne misije pre poletanja, ali nisu znali šta ih čeka ukoliko budu oboreni i ako se posle toga spuste padobranima na teritoriju Srbije pod kontrolom nacističkih trupa. Da su ih uhvatili nacisti oni bi ih sigurno likvidirali. Medjutim, na njihovu sreću, dočekali su ih hrabri Srbi koji su ih spasli” , istakao je u svom govoru na ceremoniji u Pranjanima general-major vazduhoplovstva armije SAD-a Kirk Smit, komandant Komande za specijalne operacije američkih snaga.

U saopštenju te komande se podseća i da je “Operaciju Halijard” organizovala i sprovela tzv. “Office of strategic services”, preteča CIA-e i Specijalnih jedinica armije SAD-a i da je tokom njenog trajanja spašeno više od 500 američkih i savezničkih pilota. Zahvaljujući tome, to je bilo najveće i najuspešnije spašavanje američkih pilota u istoriji. U saopštenju Komande za specijalne operacije armije SAD-a se podseća i da je izvođenje operacije “Halijard” omogućila mala grupa operativaca OSS-a čiji pripadnici su zajedno sa srpskim seljacima napravili pistu za sletanje američkih aviona koji su evakuisali oborene pilote i prebacili ih do tada oslobodjene Italije što je za njih bio spas. Taj tim OSS-a sastojao se od samo četiri američka oficira!

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …