Nastavlja se saradnja NATO-a i Ujedinjenih nacija

Photo: www.nato.int

Medju svetskim liderima koji učestvuju u radu 74. sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja se do kraja ove nedelje održava u Nju Jorku je i Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO pakta. On je u utorak, 24. septembra bio medju govornicima na otvaranju tog skupa  čime je potvrđen nastavak uspešne saradnje izmedju NATO-a i Ujedinjenih nacija. Te dve organizacije su posvećene rešavanju bezbednosnih problema i održavanju medjunarodnog poretka zasnovanog na vladavini zakona i zaštiti ljudskih prava. Tokom proteklih deset godina Ujedinjene nacije i NATO su najviše saradjivale u borbi protiv terorizma u Avganistanu i Iraku, i stvaranju preduslova za oporavak tih ratovima razrušenih zemalja. U dosašnjoj saradnji Ujedinjenih nacija i NATO-a je posebno značajan doprinos Zapadne vojne alijanse u jačanju borbe Ujedinjenih nacija protiv minsko-eksplozivnih naprava koja su velika i opasna pretnja za mirovne trupe u svim misijama Ujedinjenih nacija.

 

Inače, Stoltenberg se na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sastao sa specijalnim izaslanikom SAD-a za normalizaciju situacije u Avganistanu ambasadorom Zalmajem Kalizadom. Oni su razgovarali o bezbednosnoj situaciji u Avganistanu i podršci koju pruža NATO za održavanje mirovnih pregovora. Stoltenberg je pozdravio to što Kalizad redovno obaveštava NATO o situaciji u Avganistanu na zajedničkim sastancima. Prvi čovek NATO pakta je naglasio da u fokusu pažnje za vojnu alijansu koju predvodi i dalje ostaje jačanje avganistanskih trupa da bi mogle da se bore protiv medjunarodnog terorizma i tako stvore preduslove za postizanje trajnog mira.

Check Also

Generalni sekretar imenovao novog portparola NATO-a

Generalni sekretar Jens Stoltenberg imenovao je Faru Dahlalah iz Ujedinjenog Kraljevstva za sledećeg portparola NATO-a. …