General-potpukovnik Nilsen izabran za novog komandanta Koledža Odbrane NATO-a

U ponedeljak, 11. jula 2022. godine, Vojni komitet NATO-a izabrao je general-potpukovnika Maksa A.L.T. Nilsena za novog komandanta Odbrambenog koledža NATO-a. General-potpukovnik Nilsen služi kao vojni predstavnik pri NATO-u i EU od 2019. godine. Preuzeće dužnost od general-potpukovnika Olivijea Ritimana u leto 2023. godine.

Koledž odbrane NATO-a (NDC) obučava vojne i civilne lidere više od 70 godina. Njegova misija je da doprinese efikasnosti i koheziji Alijanse prvenstveno kroz obrazovanje na višim nivoima, o pitanjima transatlantske bezbednosti, omogućeno istraživanjem o pitanjima relevantnim za Alijansu, i podržano angažovanjem sa saveznicima, partnerima i entitetima koji nisu u NATO-u (NNE) sa pristupom od 360 stepeni bezbednosnim pitanjima.

Komandant osigurava da NDC ispuni svoju misiju da doprinese efikasnosti i koheziji Alijanse razvijajući svoju ulogu glavnog centra za obrazovanje, proučavanje i istraživanje o transatlantskim pitanjima. Komandant je odgovoran Vojnom komitetu, ali njegove odgovornosti i ovlašćenja ga ovlašćuju da komunicira sa NATO agencijama, nacionalnim vlastima članica NATO-a, akademskim institucijama, kao što je Konzorcijum za Partnerstvo za mir, i pojedincima po potrebi. On takođe može da se povezuje sa nacionalnim telima izvan NATO-a u svrhu programa koje je odobrio Severnoatlantski savet, kao što je Mediteranski dijalog.

Akademski savetodavni odbor, na čelu sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO admiralom Robom Bauerom, savetuje komandanta Odbrambenog koledža NATO-a o načinima da dalje unapredi svoje aktivnosti, veze i programe informisanja.

Izvor: NATO

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …