Atlantski Savet: Putin koristi ruske pasoše u svom ratu protiv Ukrajine

Vladimir Putin je eskalirao svoj rat protiv ukrajinske državnosti 11. jula proširivši brzu distribuciju ruskih pasoša na celu Ukrajinu.

Ovaj potez se zasniva na zakonu koji je prvi put uveden u proleće 2019. godine, a koji je pojednostavio proces podnošenja zahteva za pasoše za Ukrajince koji žive u regionima Donbasa u istočnoj Ukrajini pod ruskom okupacijom. Nakon početka invazije Rusije u punom obimu u februaru 2022., Moskva je proširila svoje napore za distribuciju pasoša kako bi obuhvatila regione južne Ukrajine koje su nedavno okupirale ruske trupe.

Ovonedeljna odluka sada dramatično proširuje obim ruskog pasoškog imperijalizma i odražava razvojne ratne ciljeve Moskve u Ukrajini. To je nedvosmislen pokazatelj Putinove krajnje namere da uspostavi kontrolu nad celom zemljom i jednom zauvek ugasi ukrajinsku nezavisnost.

Ukrajinski zvaničnici su brzo osudili ovaj korak kao dodatni dokaz ruske genocidne agende. „Ovaj potez posebno svedoči o nastavku kursa Kremlja na zauzimanje ukrajinskih zemalja, uništenje ukrajinske države i nasilnu asimilaciju ukrajinske nacije“, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

Moskva je dugo koristila ruske pasoše kao sredstvo za jačanje svog uticaja širom bivšeg SSSR-a. Stvaranje trenutne ruske populacije u susednim zemljama daje Kremlju neograničen izgovor da interveniše izvan granica posle 1991. pod izgovorom „zaštite ruskih građana“. Ova strategija je uspešno korišćena protiv Moldavije i Gruzije pre nego što je raspoređena na Krimu pre ruskog vojnog preuzimanja ukrajinskog poluostrva 2014.

Ruske vlasti u okupiranim regionima Ukrajine usvojile su niz mera kako bi izvršile pritisak na lokalno stanovništvo da prihvate rusko državljanstvo. Državni službenici se suočavaju sa izgledom da izgube posao ukoliko ne podnesu zahtev za ruske pasoše, dok u mnogim slučajevima lokalno stanovništvo mora da stekne rusko državljanstvo kako bi pristupilo osnovnim zdravstvenim i bankarskim uslugama ili registrovalo automobile i imovinu.

Distribucija ruskih pasoša deo je sveobuhvatne kampanje Kremlja za iskorenjivanje svih tragova ukrajinske državnosti u oblastima koje su trenutno pod kontrolom Moskve. Širom okupirane južne i istočne Ukrajine, ukrajinska grivna se sada postepeno ukida u korist ruske rublje. Ukrajinski mediji, operateri mobilne telefonije i internet provajderi se zamenjuju ruskim alternativama.

Gde god su ruske trupe u stanju da uspostave vojnu upravu, ukrajinski državni simboli se sistematski uklanjaju. Na njihovo mesto ruske okupacione vlasti podižu simbole carske i sovjetske prošlosti. Škole su prinuđene da napuste ukrajinski nastavni plan i program i pređu na zvaničnu rusku verziju, koja demonizuje ukrajinski identitet kao veštački antiruski izum. Nepotrebno je reći da se deca više ne uče na ukrajinskom jeziku.

Rusija sprovodi velike operacije etničkog čišćenja kako bi trajno transformisala demografsku strukturu okupiranih regiona. Širom južne i istočne Ukrajine postoje izveštaji o hajducima u Staljinovom stilu usmerenim na nepoželjne, uključujući izabrane zvaničnike, aktiviste, novinare i vojne veterane. Neke žrtve su na kraju puštene ili oslobođene putem razmene zatvorenika. Mnogi drugi su jednostavno nestali.

U međuvremenu, pripadnici opšte populacije su primorani da se podvrgnu takozvanoj „filtraciji“ u mračnim logorima osnovanim u tu svrhu. Ovaj proces uključuje ponižavajuća ispitivanja kako bi se identifikovale moguće bezbednosne pretnje i oni sa proukrajinskim simpatijama. Mnogi Ukrajinci koji prolaze kroz filtraciju bivaju deportovani u udaljene regione Ruske Federacije. Veruje se da je do dva miliona Ukrajinaca bilo podvrgnuto prinudnoj deportaciji na ovaj način od početka invazije u februaru, uključujući stotine hiljada dece.

Mere usvojene od 24. februara ne ostavljaju malo prostora za bilo kakvu sumnju da Rusija namerava da zadrži kontrolu na neodređeno vreme nad okupiranim regionima Ukrajine. Dok je Putin u početku izjavio da su primarni ciljevi njegove invazije bili „denacifikacija“ i „demilitarizacija“ Ukrajine, sada je očigledno da je njegov pravi krajnji cilj aneksija više ukrajinske teritorije. Putin je to i sam rekao, hvaleći se početkom juna da sada ponavlja imperijalna osvajanja ruskog vladara Petra Velikog iz osamnaestog veka i „vraća“ ono što smatra istorijski ruskim zemljama.

Putinove sve otvorenije imperijalne ambicije prema Ukrajini su u velikoj meri u skladu sa njegovim ranijim javnim odbacivanjem prava Ukrajine da postoji nezavisno od Rusije. Često je izjavljivao da su Ukrajinci zapravo Rusi („jedan narod“) i objavio je dugačak esej u leto 2021. koji je direktno doveo u pitanje legitimnost ukrajinskih zahteva za suverenitetom ili zasebnim nacionalnim identitetom. Nedavno je Ukrajinu opisao kao „neotuđivi“ deo ruske istorije, kulture i duhovnog prostora, optužujući uzastopne ukrajinske vlade da su zemlju pretvorile u „anti-Rusiju“ koja se više ne može tolerisati.

S obzirom da rat traje već peti mesec, Putin očigledno više ne smatra potrebnim da prikriva svoje prave namere. Iako nametanje ruskog državljanstva Ukrajincima može izgledati kao relativno trivijalan zločin u vreme kada ruske trupe rutinski čine zverstva, odluka da se distribucija ruskih pasoša proširi na celu Ukrajinu ipak je simbolički značajna. To je jasan signal da Putinov imperijalni apetit nije ograničen samo na ukrajinske regione koji su trenutno pod kontrolom Kremlja. Naprotiv, on namerava da dovrši uništenje ukrajinske države i nacije.

Samo vojno rešenje sada može sprečiti Putina da ostvari svoj genocidni san o Ukrajini bez Ukrajinaca. Sa ruskim diktatorom se više ne može urazumiti niti umiriti. On može biti samo poražen. Zapadni lideri moraju da prepoznaju ovu realnost i da Ukrajini obezbede oruđe da obezbedi pobedu. „Pozivam naše partnere da snažno reaguju na Putinove pasoške fantazije tako što će hitno dostaviti Ukrajini još teškog naoružanja“, prokomentarisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. Ako međunarodna zajednica ne usliši ovaj poziv, Rusija će postati još veća prijetnja i cijena poraza Putina će samo rasti.

Izvor: Atlantski Savet
Autor: Piter Dikinson

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …