Važni zaključci na sastanku NATO-a u Briselu

Photo: : www.nato.int

NATO će nastaviti sa obukom bezbednosnih snaga u Iraku i aktivnostima čiji cilj je sprečavanje ponovnog pregrupisavanja borbenih grupa ISIL-a u toj državi. Sem toga, medju prioritetima NATO-a u budućem periodu će i dalje biti podrška aktivnostima koje sprovode Sjedinjene Američke Države radi postizanja mira u Avganistanu, a posebno je važno to što je završeno sa realizacijom plana „Četiri puta 30“, odnosno sa stvaranjem trupa za brze intervencije NATO-a koje su sposobne da munjevito odgovore na svaku eventualnu pretnju na svojoj teritoriji. To su najvažniji zaključci sastanka ministara za odbranu zemalja članica NATO-a koji je održan ovih dana u Briselu. U obraćanju učesnicima tog skupa generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je podsetio da je ta vojna organizacija počela da sprovodi aktivnosti u Iraku tek kada joj se obratila vlada te države i zatražila podršku. Objasnio je da je glavni cilj NATO-a u Iraku da ojača bezbednosne snage te zemlje do te mere da joj više ne bude potrebna bilo čija vojna pomoć.

Na sastanku ministara za odbranu članica NATO-a se govorilo i o pretnji koju predstavlja Rusija od kada je prestala da se pridržava obaveza koje proističu iz Sporazuma o neširenju raketnih sistema potpisanog sedamdesetih godina prošlog veka sa Amerikom. Tokom diskusije o ovoj temi članice NATO-a su bile saglasne u tome da su raketni sistemi kojima raspolaže Rusija dvostruka pretnja za NATO, s obzirom da mogu da nose projektile kako sa nuklearnim, tako i sa konvencionalnim punjenjem. Ministri članica NATO-a su na ovom sastanku razgovarali i o tome dokle se stiglo sa obavezom da svaka članica poveća izdvajanja za odbranu u svom budžetu. Zaključeno je da je postignut veliki napredak u toj oblasti i da je on uočljiv u svim članicama NATO-a. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je povodom toga rekao da će zahvaljujući tome do 2024. godine biti investirano još 400 biliona dolara u NATO-ov budžet.

Tokom razgovora o trenutnoj situaciji u Avganistanu, ministri za bezbednost NATO-a su se složili u tome da vojna organizacija kojoj pripadaju i u toj zemlji nastavi da obučava tamošnje bezbednosne snage i da im pruža finansijsku podršku. Kako je naglašeno, to će se sprovoditi sve dok se ne smanji nivo nasilja u toj zemlji i dok talibani ne pokažu stvarnu volju za mirom. Na marginama sastanka u Briselu ministri za bezbednost članica NATO-a su održali sastanak sa njihovim kolegom iz Ukrajine Andrejom Zahorodnjikom. Tom prilikom je zaključeno da članice NATO-a u potpunosti podržavaju ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet.

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …