Da li će Srbija dobiti žuti karton zbog nabavke ruskog Pancira

Photo: www.danas.rs

„Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti“, navodi se u saopštenju NATO-a koji je dat za Radio Slobodna Evropa. Nedugo zatim, došlo je do drugačije izjave iz američkog Stejt departmenta

“Pozivamo sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija pod Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA)” , saopštio je Stejt department odgovarajući na pitanje Glasa Amerike. Oni su naglasili da su u razgovoru sa visokom vladinim zvaničnicima više puta izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir.

Slušajući skorije izjave najviših zvaničnika oko kupovine sistema Pancir S1, Vladimir Živulović, predsednik Atlantskog saveta u Srbiji, došao je do zaključka da su i oni svesni opasnosti da se nađu pod udarom američkih sankcija.

“Svi se sada opravdavaju činjenicom da je nabavka Pancira dogovorena pre nego što je došlo upozorenje da prestanemo. Ne bi me iznenadilo da se aktiviraju sankcije, ali videćemo”, kaže Živulović, precizirajući da te sankcije, ukoliko budu usvojene, neće pogoditi celu zemlju već samo pojedince koji su u nabavci učestvovali.

Govoreći o suprotnim porukama koje dolaze i Brisela i Vašingtona, Živulović naglašava da NATO i SAD nemaju uvek iste ciljeve.

“NATO-u je bitno da mi blisko sarađujemo sa njima. Sve drugo im je sekundarno. Bilateralni odnosi Srbije i SAD su nešto drugo i zato oni sa manje razumevanja gledaju na nabavku naoružanja iz Rusije”, ističe Živulović.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o Generalštabu, Trampu i bombardovanju SRJ

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je za K1 u emisiji “Kec na 11” …