Potpisana nova spoljnopolitička inicijativa

Atlantski Savet Srbije (ASS) je na inicijativu Evropskog pokreta u Srbiji i Centra za spoljnu politiku potpisao “Novu spoljnopolitičku inicijativu” čiji tekst je u potpunoj saglasnosti sa statutom i programom ASS. Potpisnici ove inicijative su 18 nevaldinih organizacija. Atlantski Savet Srbije se slaže sa ostalim potpisnicima da inicijativa predstavlja osnovu koju treba razrađivati kroz javne nastupe, tribine, akcije.

Sadržaj nove spoljnopolitičke inicijative:

1. Očekujemo da predstavnici vlasti i opozicije postignu što širu saglasnost oko što bržeg okončanja procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Bez završetka ovog procesa ne postoji mogućnost za uspešan demokratski i privredni razvoj Srbije, niti za njeno pozicioniranje na Zapadnom Balkanu. Svako odsustvo potpunog uređenja odnosa između Beograda i Prištine samo će dodatno izolovati zemlju i dovesti je u krajnje nepovoljan položaj.

2. I pored unutrašnjih problema u Evropskoj uniji, kao i predstojećih izbora za Evropski parlament, smatramo da je nužno ubrzati proces evropskih integracija Srbije koji je zarobljen nepostojanjem sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine i nesprovođenjem unutrašnjih reformi. Modernizacija srpskog društva suštinski je nezamisliva bez procesa evropskih integracija.

3. Potrebno je što pre pristupiti uspostavljanju pune saradnje između Srbije i njenih suseda, na temeljima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja. Ovo nije samo nužnost procesa evropskih integracija, već je u interesu svih građana Srbije. Veoma je značajno insistiranje na nepromenljivosti državnih granica, kao i njihovog konačnog utvrđivanja kada su u pitanju granice Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Crnom Gorom.

4. Intenziviranje pune saradnje i partnerstva sa NATO predstavlja vitalni interes za Srbiju i njene građane. Stoga je potrebno zaustaviti anti-NATO medijske kampanje, jer konkretna saradnja Srbije sa NATO iz godinu u godinu napreduje. Imajući u vidu iskustva drugih zapadnobalkanskih zemalja, očigledno je da niko od njih nije ostvario svoje suštinske i strateške interese bez pune saradnje i partnerstva sa NATO.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …