Uprava NATO-a koja nikada ne spava

Isporuka medicinske opreme Španiji i Italiji iz Turske, maski Bosni i Hercegovini iz Amerike kao i zaštitnih odela Severnoj Makedoniji iz Češke samo su neke od najvećih nedavnih akcija koje je od izbijanja pandemije koronavirusa sproveo EADRCC, NATO-ov Centar za koordinisano reagovanje na prirodne katastrofe i vanredne situacije.

 

EADRCC je inicirao i transporte  respiratora iz Nemacke i Češke, zaštitne opreme iz Turske, i sredstava za dezinfekciju iz Ukrajine. Sem toga, u pripremi je veliki transport  hirurških maski iz Estonije do Italije i Španije.

 

EADRCC je formiran 1998.godine, a njegovi primarni ciljevi su bili reagovanje na zemljotrese, poplave, i šumske pozare. Najpoznatije  i najveće dosadašnje operacije EADRCC-a su sprovedene u Americi posle uragana “Katarina” kao i posle šumskih pozara u Izraelu i Litvaniji, poplava u Crnoj Gori, i zemljotresa u Albaniji.

 

Osoblje EADRCC-a je aktivno non-stop, svakog dana u nedelji, a zahteve za pomoć može da mu uputi svaka od 30 država članica NATO-a, i 41 zemlja koliko ih je u statusu partnera.

 

Do 15.aprila pomoć NATO-a su tražili Ukrajina, Španija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Moldavija, Gruzija, Kolumbija, Slovenija, Italija, i Albanija.

 

Iako je nedavno postala članica NATO-a, Severna Makedonija je tražila od EADRCC-a i dobila od Evropske komande armije Sjedinjenih Američkih Drzava 10.000 hirurških maski, 2.000 zaštitnih odela, i 20.000 zaštitnika za obuću.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …