Grenel: Nemačka ne doprinosi dovoljno NATO-u

Nemačka ne uvažava u dovoljnoj meri
obaveze koje ima prema drugim saveznicima u NATO-u, smatra Ričard Grenel, direktor američkih obaveštajnih službi, ambasador SAD-a u Nemačkoj, i specijalni izaslanik predsednika Trampa za Kosovo.
Ta izjava je usledila dan pošto je objavljeno da je Amerika potrošila 35,4 biliona dolara za dalji razvoj i usavršavanje američkog nuklearnog naoružanja a Grenel ju je izneo u komentaru koji je napisao za nemački „Velt“.
-To (ispunjavanje obaveza Nemačke prema ostalima u NATO paktu) je izuzetno važno zato što ruska i kineska agresija još uvek nisu prošlost-upozorio je Grenel.
On je posebno kritikovao nemačku partiju SDP, koalicionog partnera vladajućeCDU, stranke koju predvodi AngelaMerkel.Povod za to je bilo javno zalaganje Rolfa Miceniha, vodje poslaničke grupe SPD-a u Bundestagu da Vlada Nemačke natera Vladu SAD-a da povuče nuklearno naoružanje sa nemačke teritorije!

Grenel je istakao da druge članice NATO-a, naročito baltičke države i Poljska, smatraju Rusiju za stalnu pretnju, zbog čega je dužnost SAD-a i ostalih saveznika u NATO-u da im i daljeobezbedjuju zaštitu.

Grenel je podsetio da su SAD u skladu sa takvim opredeljenjem prošle godine investiraleogromnu sumu novca u modernizaciju svog nuklearnog arsenala u Evropi kao i da su posle 32 godine istupile iz sporazuma o neširenju atomskog naoružanja kojeg su potpisali predsednici Regan i Gorbačov. Zbog toga je po Grenelu vreme da političko vodstvo u Nemačkoj,naročito partija SPD, jasno stavi do znanja da Nemačka želi da nastavi da ispunjava obaveze u NATO-u.

-Vreme je da Nemačka u većoj meri investira u zajednički budžet u NATO-u. Ja sam za razoružanje, ali ono nije moguće sve dok se zemlje poput Rusije i Severne Koreje drugačije ponašaju-dodao je Grenel.

On smatra da to što u Evropi odavno više nema Hladnog rata ne znači da bezbednost nije ugrožena. O tome po njegovim rečima dovoljno govori ruska agresija na Ukrajinu.

Sem toga, po Grenelu su podjednako bezbednosno upozoravajući i ponašanje Kine, kao i rusko razmeštanje nuklearnih projektila srednjeg dometa.

Zbog toga je, smatra Grenel, za osudu to što je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas(inače član partije SPD) izjavio da želi da vidi Nemačku kao „snagu mira“
Po rečima Grenelatakva zalaganja podrivaju solidarnost medju članicama NATO-a koja je ključna za politiku odvraćanja potencijalnih neprijatelja Zapadnog vojnog saveza.
Inače, povodom stavova SPD-a i Hajka Masa se izjasnila i AngelaMerkel, i nije ih podržala. Ona je dodala da je otkriveno da Rusija stoji iza hakerskog napada na njenu kancelarije u Bundestagu koji se dogodio 2015.godine.

 

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …