OPTUŽNICA ZBOG RATOVANJA NA STRANI ISIS-A

Specijalno tužilaštvo Kosova ovih dana je podiglo optužnicu protiv žene koja je osumnjičena da je nekoliko godina ratovala u Siriji na strani ISIS-a.

Ona se tereti da je 2015.godine na nagovor supruga prešla kosovsku granicu, ušla u Severnu Makedoniju, i onda odletela sa aerodroma u Skoplju za Tursku, s namerom da se preko granice sa Sirijom prebaci u tu zemlju, i da tamo ratuje na strani ISIS-a.

U gradu Sedel Faruk srela se sa mužem koji je već bio član ISIS-a. Posle toga se i ona priključila toj organizaciji i borila u njenim redovima.

Početkom prošle godine je zarobljena na granici sa Turskom posle čega je u aprilu prebačena na Kosovo, zajedno sa još 110 žena i dece i nekoliko muškaraca koji su se borili u redovima ISIS-a.

Inače, procenjuje se da je od oko hiljadu mladića i devojaka sa Kosova koji su bili borci ISIS-a u Siriji poginulo njih 400 a da se manji broj vratio na Kosovo. Ostali su navodno još uvek u igračkim zatvorima.

Kosovska vlast je do sada osudila 20-30 žena povratnica sa sirijskog ratišta. Iako im je pretila kazna od 10-15 godina zatvora sve one su osudjene na dvogodišnje ili trogodišnje kazne zatvora. To je objašnjavano time da na taj način želi da se olakša njihova integracija u kosovsko društvo.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …