NATO uzima učešće u vežbama švedskih snaga

Švedska mornarica dovela je na vežbu 15 ratnih brodova, 80 malih čamaca i 2000 mornara, zajedno sa helikopterima i malim avionima.

“Švedska i NATO dijele isti interes za mir i stabilnost na Baltiku, uz sigurne i sigurne morske linije komunikacije za sve”

„Iako Švedska nije država NATO-a, zajedno treniramo i vežbamo. Smatram da je naše učešće u ovoj vežbi važno i izuzetno vriedno. Švedska i NATO dele isti interes za mir i stabilnost na Baltiku, uz sigurne morske linije komunikacije za sve. Poznavajući međusobne kapacitete, postupke i načine komuniciranja važno je za nas kako bismo mogli raditi zajedno u mogućoj situaciji koja zahteva zajednički napor i NATO-a i Švedske “, rekao je komandant SNMG1, Ingve Skoglund.

Nakon prolećne sesije u kojoj je nekoliko glavnih vežbi smanjeno ili čak otkazano zbog COVID-19, SVENEKS je pružio dragocene mogućnosti za obuku i vežbanje protivvazdušne odbrane, kao i površinske i podzemne scenarije.

SNMG1 će ovog vikenda završiti svoje učešće u vežbi kraćim zaustavljanjem u glavnom gradu Švedske, Stokholmu.

Za nekoliko nedelja predstoji još jedna velika vežba u Baltičkom moru, kada godišnji BALTOPS počinje 7. juna. Dve NATO grupe, SNMG1 i Stalna NATO grupa za borbu protiv mina, učestvovaće i igraće vitalnu ulogu u vežbi koju predvode NATO mornaričke snage za udaranje i podršku (STRIKFORNATO).

 

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …