Odgovor na koronavirus: NATO naučnici pomažu Konektikatu da predvidi širenje COVID-19

NATO-ova vlastita laboratorija, Centar za pomorska istraživanja i eksperimentiranje (CMRE), sa sedištem u La Speziji, Italija, pomaže američkoj državi Konektikat u nošenju sa zatvaranjem zbog COVID-19.

U saradnji sa Univerzitetom Konektikat (UConn), CMRE je razvio sposobnost za modeliranje za predviđanje širenja COVID-19. Naučnici Centra i profesori Univerziteta doprinose radu Saveta za nauku i inženjerstvo u Konektikatu, koji savetuje guvernera Konektikata o strategijama “ponovnog otvaranja” države.

Ova saradnja koristi modele CMRE-a za tačna predviđanja budućih pozicija broda, koja se obično koriste za otkrivanje anomaličnog ponašanja povezanog sa nezakonitim aktivnostima na moru. Matematičke tehnike koje stoje iza ovih modela su slične onima koje se koriste da bi se opisali obrasci ponašanja koji se šire virusom. CMRE naučnici su stoga bili u mogućnosti da svoje znanje prilagode i primene za predviđanje širenja COVID-19. Njihove metode su potvrđene korišćenjem podataka iz Italije i Sjedinjenih Država. NATO naučnici CMRE i UConn sada su u postupku objavljivanja naučne publikacije koja će uporediti performanse njihovog pristupa sa standardnim modelima.

„NATO centar ovde u Italiji ima naučnike svetske klase koji mogu primeniti svoju ekspertizu u novim oblastima nauke i pomoći saveznicima u borbi protiv širenja koronavirusa“, ​​rekla je dr. Catherine Varner, direktor NATO Centra za pomorska istraživanja i eksperimentiranje .

CMRE je vodeća naučna istraživačka i eksperimentalna ustanova koja organizuje i sprovodi naučna istraživanja i razvoj tehnologije, usredsređena na pomorsko područje, isporučujući inovativna naučna i tehnološka rešenja za rešavanje odbrambenih i bezbednosnih potreba Saveza.

Check Also

Atlantski Savet Srbije čestitao Atlantskom Klubu Bugarske na tridesetoj godišnjici od osnivanja

Atlantski Savet Srbije, čestitao je Solomonu Pasiju, osnivaču i predsedniku Atlantskog Kluba Bugarske na tridesetoj …