Živulović: Nema razloga da odnosi Srbije i SAD ne budu sjajni

Photo: www.tanjug.rs

Odnosi između Srbije i SAD ne bi trebalo da se posmatraju samo kroz prizmu devedesetih godina 20. veka jer su dve države kroz istoriju u najtežim trenucima bile saveznici, poručeno je sa konferencije Atlantskog saveta o srpsko-američkim odnosima, uz ocenu da je poseta predsednika Aleksandra Vučića Vašingtonu označila nastavak poboljšanja odnosa dve zemlje. Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović rekao je za Tanjug da konferencija predstavlja “nastavak početka poboljšanja dobrih odnosa između Srbije i SAD koje je predsednik Vučić obznanio”. Konferenciju su otvorili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri, a Živulović za njihove pozdravne reči kaže da su u duhu ohrabrivanja poboljšanja bilateralnih odnosa. Na skupu su govorili istoričari i novinari koji su ocenili, kako kaže Živulović, da se saradnja između dve zemlje ne može ceniti i gledati u poslednjih 20 godina, kada nije bila sjajna, već kroz ceo period, što je više od 100 godina kada su odnosi bili jako dobri.

“Poruka ove konferencije bi trebalo da bude da nema razloga da sjajni odnosi ne budu nastavljeni i dalje”, naglasio je Živulović. Kako je rekao, uloga Atlantskog saveta u Srbiji je da utiču na mlade da proučavaju odnose između Srbije i SAD.

“Potrebno je znati da su nam Amerikanci znatno pomogli u Prvom svetskom ratu i za to treba da im budemo zahvalni. Odmogli su nam pre dvadesetak godina, ali i to je deo života, a život ide dalje. Treba da shvatimo da su oni vodeća ekonomska i svetska sila i da nam trebaju kao saveznici”, zaključio je Živulović.

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović ocenila je da je važno da nas ekonomski i politički interesi svrstaju na sličnu stranu.

“To znači da po ključnim pitanjima, a to jeste i KiM, treba da se potraži održivo rešenje što je bitno za budućnost naše dece”, kazala je Ðukić Dejanović. Podsetila je da su SAD i Srbija od 1881. godine do danas imale oscilacije u odnosima, ali i da nas vezuju vrlo dirljiva i lepa sečanja za period saradnje sa velikom Amerikom. “Važno je da najveći narod na Balkanu i jedna od največih svetskih sila imaju ne samo dobre odnose, nego da imaju i podsticaje da demokratija, sloboda i sve one vrednosti zbog kojih smo u prošlosti bili na istoj strani ponovo budu u našoj sredini”, dodala je ministarka. Kako je navela, ova konferencija je prilika da istoričari  kažu svoje ocene o tome šta su značile sve te oscilacije u odnosima i koliko je zapravo bilo važno u najključnijim istorijskim trenucima da budemo na istoj strani. General i admiral srpskog etničkog porekla u oružanim snagama SAD Dušan Babac ukazao je na to su odnosi Srbije i SAD veoma kompleksna tema, kao i da skup pokazuje sa koliko različitih tačaka može da se osvetli. Govoreći o temi za koju je on odabran da priča na konferenciji – učešće Srba u američkim oružanim snagama u prethodnih sto i više godina, Babac je rekao da su Srbi najmanja etnička zajednica, odnosno manjina u Americi, a proporcionalno su dali najveći broj značajnih heroja. “Imamo sedam narodnih heroja u Americi, od toga je jedan dvostruko odlikovan u Prvom svetskom ratu”, kazao je Babac, uz ocenu da je potrebno da se odnosi dve zemlje posmatraju kroz pozitivne primere kojih je mnogo kroz istoriju dugu skoro 140 godina, jer to, zaključio je, može doprineti da i bilateralni odnosi budu još pozitivniji i bolji.

Check Also

Generalni sekretar pozdravlja posvećenost Crne Gore NATO-u

Generalni sekretar Jens Stoltenberg dočekao je u petak (26. januara 2024.) premijera Crne Gore Milojka …