Američki bombarderi nadletaju svih 30 NATO saveznika u jednom danu

Šest bombardera američkog ratnog vazduhoplovstva B-52 Stratofortress leti u petak (28. avgusta 2020) nad svih 30 NATO saveznika, obučavajući ih zajedno sa savezničkim vazduhoplovnim snagama. Pošto četiri američka strateška bombardera lete iznad Evrope i dva nad Severnom Amerikom tokom ovog dugo planiranog događaja, nazvanog “Savezničko nebo”, pratiće ih oko 80 borbenih aviona iz celog Saveza, pružajući priliku da pojačaju savezničku sposobnost obuke i deluju jedan pored drugog.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je: „Današnji trening pokazuje snažnu predanost Sjedinjenih Država NATO-u i savezničku solidarnost u delovanju. Dok američki bombarderi nadleću svih 30 NATO saveznika u jednom danu, prate ih borbeni avioni iz cele Alijanse, povećavajući našu sposobnost da zajedno odgovorimo na bilo koji izazov. Ovakvi treninzi pomažu da se ispuni naša osnovna misija: odvraćanje agresije, sprečavanje sukoba i očuvanje mira “.

Očekuje se da će avioni iz 20 saveznika u NATO-u leteti zajedno sa američkim bombarderima: Belgija, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija , Turska i Velika Britanija.

Od 2018. godine, SAD su sa saveznicima i partnerima sprovele više od 200 bombardnih operativnih grupa. U poslednje vreme, ovo je uključivalo letove B-1B Lancer nad severnim, baltičkim i crnomorskim regionima u maju, kao i vazdušni prelet iznad Severne Makedonije, najnovije članice NATO-a. U junu su B-52H Stratofortress vršili letove iznad Arktičkog okeana, a kasnije su učestvovali u BALTOPS-u, najvećoj godišnjoj vežbi na Baltičkom moru.

Check Also

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije za K1 o važnosti KFOR-a za stabilnost u regionu

Predsednik Atlantskog Saveta Srbije, Vladan Živulović, govorio je jutros za K1 u emisiji “URANAK1” o …