Američki bombarderi stižu u Evropu radi obuke sa NATO saveznicima i partnerima

Šest aviona američkog ratnog vazduhoplovstva B-52 Stratofortress iz 5. bombenog krila, Minot-ove vazduhoplovne baze u Severnoj Dakoti stiglo je u subotu (22. avgusta 2020.) u Roial Air Force Fairford u Velikoj Britaniji. Dugo planirano raspoređivanje uključuje obuku leta sa saveznicima NATO-a i partnerima u narednim danima.

Portparolka NATO-a Oana Lungescu pozdravila je dolazak, rekavši: „Ovo razmeštanje je snažan znak stalne posvećenosti Sjedinjenih Država NATO-u i evropskoj bezbednosti. Američki avioni će leteti zajedno sa savezničkim vazduhoplovnim silama u narednim danima, pokazujući našu sposobnost da sarađujemo kao odgovor na bilo koji izazov. NATO je odbrambeni savez, i više od sedamdeset godina naše nacije su bile zajedno da spreče agresiju, spreče sukobe i sačuvaju mir. ”

Od 2018. godine, SAD su sa saveznicima i partnerima sprovele više od 200 bombardnih operativnih grupa. Nedavno je to podrazumevalo letove B-1B Lancer nad severnim, baltičkim i crnomorskim regionima u maju, kao i vazdušni prelet iznad Severne Makedonije, najnovije članice NATO-a. U junu, B-52H Stratofortress obavili su letove iznad Arktičkog okeana, a kasnije su učestvovali u BALTOPS-u, najvećoj godišnjoj vežbi na Baltičkom moru, koja je okupila 3000 ljudi iz 19 NATO saveznika i partnera.

 

Check Also

Atlantski Savet Srbije čestitao Atlantskom Klubu Bugarske na tridesetoj godišnjici od osnivanja

Atlantski Savet Srbije, čestitao je Solomonu Pasiju, osnivaču i predsedniku Atlantskog Kluba Bugarske na tridesetoj …