„Atlantski Savet Srbije organizovao novu konferenciju: “Saradnja vojske Srbije sa članicama NATO-a”

Zajednički i sa Istokom i sa Zapadom. Republika Srbija je vojno neutralna, ali je opredeljena da nastavi da vodi balansiranu vojnu politiku, i da i dalje sarađuje sa partnerima i na Istoku i na Zapadu. Najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije smatraju da je to prava mera saradnje sa svima koji su zainteresovani za nju, pa će se Ministarstvo odbrane Srbije i dalje zalagati za unapređivanje odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa nacionalnim interesima i političkim prioritetima Srbije. Ovo je samo manji deo onog što se čulo na konferenciji „Saradnja Vojske Srbije sa armijama zemalja članica NATO” koja je održana 20.septembra, u beogradskom hotelu „Kraun placa”, u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, pod pokroviteljstvom Ambasade SAD-a.

Moderator konferencije bio je predsednik Atlantskog saveta Srbije i potpredsednik „Atlantic treaty organization” (ATA) Vladan Živulović, a ovoj intrigantnoj temi govorili su načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pri Ministarstvu odbrane Srbije pukovnik Milan Ranković, brigadni general Čezare Marineli, šef „NATO”-ove kancelarije za vezu u Beogradu, pukovnik Daglas Faerti, vojni ataše ambasade SAD-a u glavnom gradu Srbije, i Dragan Šormaz, poslanik SNS-a u Skupštini Srbije, i predsednik Parlamentarne delegacije te države u Skupštini „NATO”.

O ovoj konferenciji izveštavali su novinari i snimatelji više medija, a zanimljivo je da su u publici bili i predstavnici ambasada Rusije i Belorusije, i da su pomno pratili sva izlaganja!

Prvi govornik, pukovnik Ranković, prijatno je iznenadio sve prisutne iscrpnim izveštajem, i obiljem zanimljivih informacija. Između ostalog, rekao je da Ministarstvo odbrane Srbije trenutno sarađuje sa preko 60 država na svetu. Dodao je je da su Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane u 2017. godini učestvovali na 25 vežbi sa drugim armijama, a da je tokom ove godine planirana realizacija 36 zajedničkih aktivnosti. “U skladu sa izbalansiranom odbrambenom politikom Ministarstva odbrane Vojske Srbije vojna saradnja naše zemlje je fokusirana na unapređenje odnosa sa našim strateškim partnerima: To su Ruska federacija, EU, SAD, Kina, i susedne države. Osim njih, sarađujemo i oružanim snagama Ruske federacije, Belorusije, Kine, Grčke, Francuske, Kipra, Slovačke, Španije, Slovenije, i mnogih drugih država”, dodao je Ranković. On je izjavio i da je je 279 pripadnika Vojske Srbije uključeno u multinacionalne operacije pod pokroviteljstvom Evropske unije i Ujedinjenih nacija , a da je značajan segment saradnje Vojske Srbije sa drugim armijama i učešće našeg medicinskog osoblja na zajedničkim vežbama.

Sve zavisi samo od Srbije

U izlaganju generala Marinelija bila je očigledna njegova želja da pokaže prisutnima da „NATO” ničim ne uslovljava niti vrši pritisak na Srbiju da postane članica Zapadne vojne alijanse. On je istakao da će odluka Srbije o tome želi li da i dalje ostane neutralna ili hoće da promeni takav stav, i da se pridruži porodici od 29 zemalja koje su članice „NATO”-a zavisiti isključivo od Srbije. Marineli je dodao i da „NATO”-u ne smeta saradnja Srbije sa Rusijom i Belorusijom jer po njegovim rečima Zapadna alijansa aktivno sarađuje sa Švedskom i Finskom, iako te dve države nisu članice „NATO”-a.  “Na Srbiji je da odluči da li će postati članica „NATO”-a ili neće. Od Srbije zavisi i to koliko će sarađivati sa „NATO”-om. Mi možemo da vam ponudimo mnogo obuka i mogućnosti. Nudimo Srbiji znanje 29 zemalja naših članica, i vi možete odabrati šta god hoćete. Mi cenimo sve što Srbija radi na Balkanu”, istakao je on. Između ostalog, Marineli je ponudio Srbiji i dolazak tzv. mobilnih trening timova, sastavljenih od vrhunski obučenih i najiskusnijih oficira iz raznih zemalja članica „NATO”-a koji bi prenosili svoje znanje pripadnicima Vojske Srbije. Njegovo izlaganje zvučalo je ohrabrujuće i pomirljivo, i u potpunosti je odudaralo od bombastičnih i senzacionalističkih tekstova na našim društvenim mrežama i u srpskim tabloidima po kojima „NATO” ne bira sredstva i metode da na silu natera Srbiju da odustane od vojne neutralnosti.

Srbija treba da intenzivira odnose sa SAD!

“Pre 11 godina kada je počela intenzivna saradnja Srbije i „NATO” na vlasti je bio Vojislav Koštunica. Nakon toga, u saradnji naše zemlje i „NATO” sve je stalo. Kada je konačno pređen sledeći korak, i potpisan tzv. sporazum „IPAP” između Srbije i „NATO”-a, na vlasti je bio Boris Tadić. Međutim, i posle toga je ponovo sve stalo”, istakao je Dragan Šormaz. On je izjavio da je bez obzira na trenutne probleme Amerika neosporno trenutno najjača i dominantna država na svetu, i da je mnogo zemalja koje to respektuju. Zato je, po njegovim rečima, u interesu da Srbija konačno „skine kataraktu sa očiju” i intentzivira saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama!Šormaz je naglasio da prioritet Srbiji u narednom periodu treba da bude da postane kredibilan, lojalan, i predvidljiv partner Sjedinjenih Američkih Država. To je po njegovim rečima ključ da bi Srbija išla dalje. Šormaz je naglasio da bi Srbija trebalo da vodi takvu politiku, a da paralelno sa njom ne treba da zapostavlja održavanje dobrih odnosa sa drugim državama koje su joj prijatelji. Po Šormazovim rečima eventualno intenziviranje odnosa Srbije i SAD bi sigurno doprinelo da se u pozitivnom smislu konačno reši problem između Srbije i Kosova. On smatra da se Srbija nalazi na ključnoj prekretnici jer ako se uspe u tome više neće biti nikakvih prepreka da ta država konačno krene napred. U suprotnom, ako se propusti ta prilika, situacija će se iz godine u godinu pogoršavati jer natalitet u Srbiji stalno pada, a broj njenih stanovnika se konstantno smanjuje.

Americi je važna vojna saradnja sa Srbijom

Ambasada SAD-a u Beogradu posvećuje veliku pažnju razvoju vojne saradnje sa Srbijom, izjavio je pukovnik Faerti. To je ilustrovao podatkom da u njenom vojnom odseku radi 13 ljudi, i da imaju izuzetno mnogo posla. Po njegovim rečima rezultati njihovog truda su višestruki i vidljivi. Ogledaju se ne samo u izvođenju zajedničkih vojnih vežbi već i u obezbeđivanju raznih vrsta edukacija u Americi našim studentima i pripadnicima Vojske Srbije, doniranju različitih vrsta pomoći našoj armiji, finansiranju uništavanja mina i neeksplodirane municije na teritoriji Srbije, i na još mnogo drugih načina. Govoreći o američko-srpskoj vojnoj saradnji pukovnik Faerti je naveo kao više nego dobar primer zajedničku vežbu „Double eagle” koja je izvedena na teritoriji Vojvodine krajem prošle godine. Istakao je da je ta vežba isplanirana i realizovana za samo dve nedelje što je po njegovim rečima bilo impresivno i za svaku pohvalu.

Check Also

German Marshall Fund – 75 godina od osnivanja NATO

Danas (4. aprila) se obeležava 75 godina od potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma – sporazuma kojim je …