Generalni sekretar naglašava dugoročnu podršku NATO-a Ukrajini na Krimskoj platformi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg učestvovao je sa predsednikom Vladimirom Zelenskim i drugim svetskim liderima na onlajn samitu Međunarodne platforme za Krim u utorak (23. avgusta 2022). On je detaljno opisao snažnu podršku koju NATO i saveznici pružaju Ukrajini.

Stoltenberg je rekao: „Ukrajina je pretrpela šest užasnih meseci rata, ali ste takođe pokazali svoju neverovatnu sposobnost da se oduprete brutalnoj agresiji – da uzvratite udarac, povratite teritoriju i nametnete velike troškove Rusiji. NATO je u potpunosti solidaran sa Ukrajinom. Saveznici u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, vaše pravo na samoodbranu i da izaberete svoj put.

NATO saveznici pružili su Ukrajini vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć bez presedana. Generalni sekretar je podsetio da je NATO značajno pojačao našu podršku nakon ilegalne aneksije Krima, pa je kada je Rusija ponovo izvršila invaziju 24. februara, „ovo je pomoglo da ukrajinske oružane snage budu jače, bolje obučene i bolje vođene nego 2014. godine“. Na samitu u Madridu u junu, lideri NATO-a dogovorili su pojačan paket pomoći koji uključuje gorivo, hranu, medicinske potrepštine, zaštitnu vojnu opremu i sigurne komunikacije, kao i opremu za suzbijanje mina, dronova, hemijskih i bioloških pretnji. Stoltenberg je rekao: „Mi smo posvećeni našem dugoročnom partnerstvu sa Ukrajinom. Pomoći ćemo Ukrajini da pređe sa sovjetske ere na opremu standarda NATO-a, nastavićemo reformu sektora odbrane i bezbednosti i pomoći vam na putu posleratne obnove. Istovremeno, generalni sekretar je rekao da je NATO pojačao svoje prisustvo na istoku Alijanse „jer bezbednosne garancije NATO-a ne ostavljaju prostora za pogrešnu procenu u Moskvi i omogućavaju saveznicima da podrže pravo Ukrajine na samoodbranu“.

Generalni sekretar je rekao da će NATO nastaviti da stoji uz Ukrajinu koliko god bude potrebno: „Zima dolazi i biće teška. A ono što sada vidimo je uporni rat iscrpljivanja. Ovo je bitka volje i bitka logistike. Zbog toga moramo dugoročno održati našu podršku Ukrajini, kako bi Ukrajina prevladala, kao suverena nezavisna nacija.

Check Also

Novinari posetili NATO, EU i Misije Republike Srbije pri EU i NATO – Projekat Atlantskog Saveta Srbije

Atlantski Savet Srbije je od 4. do 6. marta organizovao posetu novinara institucijama u Briselu. …